Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berk: Jugoistočna Evropa sigurna i zaštićena oblast

BiH

Berk

Direktor Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) Haydar Berk izjavio je da je jugoistočna Evropa sigurna i zaštićena oblast, ali da je potrebno biti na oprezu.

– Stoga, u našem centru radimo na uspostavljanju bliže saradnje, umrežavanju i razmjeni informacija u regionu – kazao je Berk za Fenu.

Direktor RACVIAC-a, koji je jedan od učesnika današnje regionalne konferencije komisija za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope u Sarajevu, mišljenja je da ta organizacija uspješno obavlja svoj posao, ali da i dalje trebaju biti pažljivi i oprezni u smislu poduzimanja sigurnosnih mjera.

Međutim, istakao je da je pitanje terorističkih napada veoma ozbiljan problem koji može iskrsnuti bilo gdje i bilo kada, što otežava poduzimanje neophodnih mjera.

Berk je mišljenja da veliki broj izbjeglica iz Sirije u evropskim zemljama ne treba dovoditi u vezu s terorističkim napadima.

– Naravno, nekontrolirane migracije mogu uticati na stabilnost neke zemlje u smislu njene ekonomije i finansija, ali to se ne dešava prvi put. U Evropi smo dosada više puta u prošlosti svjedočili izmještanju stanovništva koje je bježalo od ratnih konflikata kako bi spasili svoje živote – kazao je.

Kako je rekao, činjenica da nije zabilježen nijedan teroristički napad koji je bio povezan sa izbjeglicama iz Sirije, potvrđuje njegovu tvrdnju da migracije sirijskog stanovništva treba odvojiti od pitanja mogućih terorističkih napada.

S tim u vezi, naveo je primjer jedne od članica RECVIAC-a, Turske, koja je dosada primila 2,7 miliona sirijskih izbjeglica, ne zabilježivši nijedan sigurnosni incident.

RACVIAC trenutno broji devet članica, 14 pridruženih zemalja članica te šest članica zemalja posmatrača, a Kosovo, po odluci te organizacije, također učestvuje njihovim sastancima.

Ta organizacija bavi se isključivo pitanjima sigurnosti u regionu, uključujući razvijanje kapaciteta i sposobnosti te razvijanje dijaloga i saradnje u jugoistočnoj Evropi.