Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besim (83) počeo štrajk glađu: Nemam grijanje, ali ga moram plaćati

besim-travnik

Besim Hadžijunuzović, 83-godišnji starac od jutarnjih sati ispred zgrade Općine Travnik počeo je štrajk glađu zbog tužbi za neizmirene račune za fiksni trošak iako ne koristi toplotnu energiju, javlja reporter bh. novinska agencija Patria.

Prema ugovoru koji Općina ima sa preduzećem koje isporučuje toplotnu energiju, oni koji se nalaze u zgradama kolektivnog stanovanja, a ne koriste toplotnu energiju moraju plaćati fiksni trošak.

Kako kaže Besim, štrajkovat će dok god bude mogao stajati na nogama.

– Ja znam da niko neće izaći iz Općine i reći da će riješiti naš problem. Ako sam počeo nešto, smatram da to trebam ti i završiti – kaže za Patriju Hadžijunuzović.

Nekoliko stotina Travničana ima isti problem kao i 83-godišnji Besim.

– Isključio sam parno grijanje u svim sobama osim u jednoj, ali nakon nekog vremena odlučili su se da grijanje moram imati ili u cijelom stanu ili skroz isključiti. Kada sam isključio počeo je dolaziti taj neki fiksni trošak, odnosno da se moj stan zagrijava od nekih drugih stanova, budalaština, jer iznad mene nema niko, a okolo mali broj stanova – kaže Besim za NAP koji je izgubio parnicu na sudu te mora platiti dug u iznosu većem od 1.700 KM koje Besim nema.

– Radije ću se ovdje “složiti”, nego platiti – kaže Besim Hadžijunuzović.