BiH

razgovori o evropskoj perspektivi bih

Bevanda i Turković s Borrellom: Evropske integracije nemaju alternativu

21/11/2020

Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na evropskom putu

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Josepa Borrella, s kojim su razgovarali o europskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bevanda, u svojstvu šefa izaslanstva Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti, koja je uspješno realizirana u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja na obaveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijam u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Bevanda je naglasio da u procesu evropskih integracija moraju sudjelovati svi nivoi vlasti u skladu s ustavnim uređenjem jer će tako uspjeh biti zajamčen, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u.

Prema riječima ministra Bevande, evropske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Bevanda je istakao da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istakavši i iznimno važnom odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema riječima ministrice Turković, evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići. Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.