Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bevanda: Vijeće ministara nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta

vjekoslav bevanda

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i visokim zvaničnicima Europske unije (EU) u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta.

Kako se navodi u saopćenju, Bevanda je premijeru Hrvatske i zvaničnicima EU prezentirao činjenice koje se odnose na navode iz pisma predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU, iznoseći osobni i stav svoje političke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.

Osim hrvatskom premijeru, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara pismo je uputio i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junkeru, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu te šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU Larsu-Gunnaru Wigemarku.

– Vezano za činjenicu koja je navedena u pismu da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 49. sjednici, održanoj 5. jula, zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak – navodi se u pismu Bevande.

U nastavku pisma istaknuto je da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19. jula, jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta te da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

– Zvizdić prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije s članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH – naglasio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, dodavši da je spomenuto pismo upućeno jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te da ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH.

Istakao je i to da smatra svojom obvezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju, jer je jedan dio bh. medija pismo predsjedatelja Zvizdića predstavio kao službeni stav BiH.

Bevanda je izrazio nadu da navedeno pismo, koje “izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između BiH i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i njen put ka članstvu u EU”, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.