Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rok za objavu rezultata popisa stanovništva pomjera se do kraja godine?

popis stanovnistva

Centralni popisni biro nije večeras uspio da se dogovori o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, uz konstataciju da nema konsensuza među članovima ovog tijela da ovo pitanje bude dogovoreno.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je novinarima u Sarajevu da se sve vraća na početak.

Odgovarajući na pitanje da li je popis propao, ona je rekla da to ne smije i ne treba da se dogodi.

Čičkovićeva je potvrdila da će Savjetu ministara BiH biti upućen izvještaj o statusu aktivnosti na popisu stanovništva.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je da na današnjoj sjednici nije uočio da ima bilo kakvih pomaka, te da se čuo prijedlog o pomjeranju datuma objavljivanja rezultata sa 1. jula na kraj ove godine.

On smatra da se u pomjeranje roka do kraja godine može ići samo ako se prije toga utvrdi jedinstvena metodologija obrade podataka.

Direktor Agencije za statistku BiH Velimir Jukić izrazio je nadu da će u skladu sa zakonom biti postignut dogovor o jedinstvenoj metodologiji, ističući da će, ako bude produžen rok do kraja godine, biti dovoljno vremena da se dođe do usaglašenog stava.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić razočaran je zbog nepostizanja dogovora o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa i smatra da se Agencija za statistiku BiH večeras svrstala među one koji usporavaju evropski put zemlje.

Objavljivanje rezultata popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine jedan je od uslova koji je evropski komesar Johanes Han naveo kako bi BiH dobila upitnik EU o spremnosti zemlje da se priključi Uniji.

Sprovođenje popisa stanovništva 2013. godine koštalo je više od 50 miliona KM, a zakonski rok za objavljivanje rezultata je 1. juli.