BiH

dobre vijesti

Bez preminulih od Covida u Sarajevu, vakcinacija se nastavlja u ponedjeljak

05/06/2021

„Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja KS

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus bilo pozitivno osam osoba od testiranih 446. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije nije bilo preminulih osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 26 pacijenata.

Na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 218 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.281 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.506 osoba zaraženih koronavirusom i 51.007 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 52 pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka, u Novom Gradu šest, u Semizovcu 19, dok na Ilidži niko nije testiran. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 186 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 117 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Jučer iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavijestili su sve građane sa simptomima na SARS-CoV-2 da će od ponedjeljka, 07. juna 2021. godine, moći ići na pregled u Covid-ambulante na dvije lokacije svaki dan u periodu od 7:30 – 20:00 sati, i to u:

– Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te

– Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na SARS-CoV-2 radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 – 18:00 sati svaki dan, dok će se ostali drive-in punktovi zatvoriti.

Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Također su informisali i da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

„Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja KS.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljene u ponedjeljak, 07. juna ove godine. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.