Malik Garibija

Bez socijalne karte ne možemo imati socijalno pravedno društvo

garibija1111

Stoga je Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica izradu socijalne karte stavilo u sami vrh svojih prioriteta rada

U svjetlu Svjetskog dana socijalne pravde koji se obilježava od 2007. godine, u Ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo žele skrenuti pažnju “da socijalna pravda nije isto što i milosrđe”.

Resorni ministar Malik Garibija naglašava da socijalna pravda označava borbu za društvo jednakih šansi, u kojem slamamo barijere podignute po osnovu etničke, vjerske, rasne, spolne, teritorijalne ili bilo koje druge pripadnosti. Naglašava se da je socijalno pravedno društvo ono u kojem osobe rođene ili životom dovedene u stanje posebne zdravstvene, ekonomske ili socijalne potrebe imaju, makar približno, jednake prilike da realizuju svoje potencijale i zadovolje životne potrebe, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Socijalna pravda nije i ne može biti milosrđe, to je solidarnost društva sa onima koje je životni splet okolnosti doveo do stanja u kakvo je bilo ko od nas mogao zapasti. Naša država u cjelini, a Kanton Sarajevo specifično, izdvajaju značajna novčana sredstva s ciljem zadovoljavanja socijalne pravde, međutim, očigledno je da je naše društvo daleko od socijalno pravednog, da sredstva ne dolaze do onih kojima su najpotrebnija – kazao je Garibija.

Dodaje da je bilo kakva ozbiljna promjena u ovom svjetlu nemoguća bez socijalne karte i osnovnih podataka ko su osobe kojima je solidarnost potrebna, gdje žive, čime se bave, od čega žive, s kim žive, koliko posjeduju, te šta im država pruža, a šta ne.

Stoga je Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica izradu socijalne karte stavilo u sami vrh svojih prioriteta rada, a u narednom periodu će tražiti pomoć svih zainteresovanih stručnih osoba da se uključe kako bi imali što bolju i kvalitetniju socijalnu kartu.

– S ciljem pravednijeg odnosa spram radnika u ovogodišnji rad Ministarstva uvrstili smo i donošenje Uredbe o zapošljavanju s posebnom ulogom supervizora da bismo smanjili prostor mešetarenjima pri zapošljavanju u institucije, ustanove i firme Kantona Sarajevo. Također, u plan smo uveli donošenje posebnog Zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću koji bi, kao prvi takav u našoj zemlji, trebao trasirati put drugim kantonima i višim instancama vlasti da na sličan način regulišu svoj rad sa socijalnim partnerima – objasnio je ministar.