Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bezvizni režim između BiH i Kine do 90 dana u roku od 180 dana

zvizdic-budimpesta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pojasnilo je da je došlo do pogreške u njihovom ranijem saopćenju sa 6. Samita premijera NR Kina 16+1 u Budimpešti koji se odnosi na potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i Kine koji se odnosi na ukidanje viza, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, umjesto “Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana”, treba da stoji “Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, u Budimpšeti je danas, u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio je da je BiH na današnjem samitu bila jedna od najzapaženijih zemlja, što je plod rada i jasnog plana razvoja odnosa sa Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope.

Istakao je da će sporazum o bezviznom režimu sigurno dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista u BiH, koji je već ove godine udvostručen u odnosu na prethodnu i iznosio je oko 20.000.