Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema kompromisa

Bh. grad već treći mjesec u finansijskoj blokadi: Službenici bez plata, niko ne reaguje

banovici
Foto: D.B./ Fokus.ba
Arhiva

Zaposlenici općinskih službi su bez javnih reakcija na neisplaćene plaće i mirno čekaju rasplet na političkoj sceni

Ni u petom pokušaju vijećnici Općinskog vijeća Banovići nisu uspjeli usvojiti Odluku o privremenom finansiranju pa su Banovići ostali u finansijskoj blokadi. Uposlenici općinskih službi, koji nisu primili plaće za minula dva mjeseca – bez reakcije. Ni mještani Banovića ne pokazuju interesiranje za lokalnu političku scenu, navodi u prilogu BHRT.

Duboke političke podjele između dva politička bloka predvođena PDA, koji ima većinu, i SDA, koji je u manjini u Općinskom vijeću Banovića, ne dozvoljavaju nikakav kompromis pa je propao još jedan pokušaj usvajanja Odluke o privremenom finansiranju i općina je ostala u finansijskoj blokadi.

“Što se tiče građana i opštinskih službi, one rade i građani tu nemaju problema da ostvare svoja prava. Plaće nema od decembra mjeseca… treba da budu isplaćene ako načelnik donese budžet u aprilu”, kaže Robert Lapčević, predsjedavajući OV Banovići (SDA).

Zaposlenici općinskih službi su bez javnih reakcija na neisplaćene plaće i mirno čekaju rasplet na političkoj sceni. I dok se dva politička bloka međusobno optužuju za kršenje statuta i poslovnika, sve su više svjesni da bi ova pat pozicija mogla potrajati do lokalnih izbora u oktobru.

“Ja mislim da bi morao neko da reaguje i da nađe ko je odgovoran za ovu blokadu, a jednostavno niko ne treba da sluša evo ni našu stranu, ni stranu načelnika, treba jednostavno da uđe i da vidi akte i poslovnik i statut općine, šta se dozvoljava a šta se nama ne dozvoljava kao većini da mi radimo u ovom OV”, navodi Sifet Ikanović, šef većine u OV Banovići (PDA).

Građane Banovića, uglavnom, uopšte ne interesuje ono što se dešava na lokalnoj političkoj sceni. Zbog toga i ne treba čuditi što se lokalni političari ponašaju upravo na način kako se ponašaju.

Krajem ovog ili početkom narednog mjeseca vjerovatno će biti održana još jedna vanredna sjednica OV Banovići na kojoj bi načelnik Općine trebao ponuditi prijedlog općinskog budžeta. Ako taj prijedlog bude odbijen, što je vjerovatni scenario, načelnik bi potom mogao sam donijeti budžet Općine za ovu godinu.