Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Bh. parlamentarci odbili se sastati s iranskim šefom diplomatije

turkovic iranac

Nakon sastanka sa Turković iranski šef diplomatije je pred novinarima tvrdio da se njegova zemlja “protivi ratu u Ukrajini”

“Obavještavamo Vas da je otkazan sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je bio zakazan za danas u 16.00 sati”, stoji u informaciji koja je medijima proslijeđena iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Prije ovog sada već otkazanog sastanka, iranski šef diplomatije sastao se sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH. Taj je sastanak izazvao različite reakcije u javnosti, posebno iz razloga jer se Turković sastaje s Abdollahianom u vrijeme kada njegova zemlja vrši brutalnu represiju prema vlastitim građanima i pomaže Rusiji u brutalnoj agresiji na Ukrajinu dostavljajući joj bespilotne letjelice kojima vojska Vladimira Putina brutalno razara Ukrajinu i ubija Ukrajince.

Nakon sastanka sa Turković iranski šef diplomatije je pred novinarima tvrdio da se njegova zemlja “protivi ratu u Ukrajini”, a što se tiče represije koju sigurnosne strukture Irana vrše prema svojim građanima, to je objasnio riječima da se radi o “vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, tvrdio je da su uznemirujuće slike stradanja ljudi u Iranu posljednjih sedmica vrhunac stranog uplitanja i izazivanja nereda u njegovoj zemlji te planiranog terora.

“Nijedna osoba u Iranu nije stradala od tamošnje policije i snaga reda, dok je 67 pripadnika policije stradalo od ubačenih elemenata”, ustvrdio je iranski šef diplomatije nakon sastanka s Turković i dodao da „Amerikanci žele u Iranu energente, naftu i gas, zbog čega je i pokrenuta aktuelna kampanja“.

Podsjećamo, odlazeća ministrica Turković nedavno je prilikom glasanja u UN-u o Rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan. Takav su potez osudili iz SAD i EU.

– Ko nas je kleo nije dangubio! Zahvaljujući Bakirovoj ministrici Biseri Turković, BiH je jedna od rijetkih država koja ugošćava ministra iranskog zločinačkog režima, režima koji krvnički ubija građane željne slobode i koji je saveznik u ruskom zločinu nad Ukrajinom. Čestitam, idioti – jedna je u nizu od kritičkih reakcija na spomenutu posjetu iranskog zvaničnika Sarajevu, a objavio ju je Senad Pećanin.