Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHRT priprema cjelodnevni program u povodu dolaska pape Franje

BiH

Pope Francis in St. Peter's Square

Radio-televizija BiH (BHRT), generalni medijski pokrovitelj, priprema ekskluzivni, multimedijalni, cjelodnevni program povodom dolaska Pape u Sarajevo, objavljeno je iz te medijske kuće.

BHRT na realizaciji projekta posjete pape Franje BiH i Sarajevu, na terenu i unutar RTV doma, angažovat će 250 uposlenika.

U subotu, 6. juna, BHRT će producirati, u visokoj rezoluciji, više od 13 sati živog multimedijalnog programa (BHT1, BH radio1 i portal bhrt.ba). Istovremeno će biti prijenosi sa lokacija zvanične posjete Pape i iz studija BHRT-a u RTV domu.

– Pokrivat ćemo svaki korak pastoralnog pohoda Svetog Oca. Sa osam kamera, dodatnom ekskluzivno BHRT kamerom u Papinom automobilu, snimkom iz helikoptera, pratimo kompletnu mapu puta kojom će se Papa kretati – navodi se u saopćenju BHRT-a.

[pull_quote_right]Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizovala medijsko pokroviteljstvo zvaničnih posjeta Svetog Oca Bosni i Hercegovini[/pull_quote_right]

Također ističu da će biti emitirani prijenosi uživo, u punoj HD rezoluciji, sa sedam lokacija posjete Svetog Oca. Radi se o lokacijama i događajima koji uključuju Međunarodni aerodrom Sarajevo-službeni doček pape Franje; Ceremoniju dobrodošlice – Predsjedništvo BiH; Svetu misu – stadion Koševo; Sarajevska katedrala – susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima; Nadbiskupijski centar – susret s mladima; Franjevački međunarodni centar- ekumenski i međureligijski susret; Press-centar Zetra i Bogoslovija – link kamere i HD produkciona režija u RTV domu, te glavnu režiju kompletne manifestacije.

BHRT će, kako se navodi, osigurati tv-prijenos u punom HD kvalitetu, sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera i 20-tak mobilnih ENG ekipa koje će dopunjavati programski sadržaj aktuelnim kadrovima atmosfere sa terena.

Za prijenos signala BHRT će koristiti komunikacijske platforme od mobilnih linkova, preko prijenosa fiber-optičkom mrežom, zatim upotrebom 3G GSM mreže i standardne satelitske razmjenske mreže.

– Prijenos će biti organizovan i ponuđen svim gledaocima, kako na zemaljskoj predajničkoj mreži i kablovskim mrežama unutar Bosne i Hercegovine, tako i na EBU razmjenskoj mreži za sve članice ove organizacije, te na satelitu za sve zainteresovane strane TV kuće koje žele preuzeti proizvedeni signal navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, BHRT signal ustupa drugim medijskim kućama besplatno, bez markice BHRT-a sa IT tonom i komentatorom. BHRT traži od svih kabl-operatera u BiH da u svojim paketima daju besplatan signal HD rezolucije građanima BiH na dan posjete pape Franje.

Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizovala medijsko pokroviteljstvo zvaničnih posjeta Svetog Oca Bosni i Hercegovini.