Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHS servis Anadolu Agency obilježava šestu godišnjicu osnivanja

BiH

aa

Ekipe Anadolu Agency (AA) u proteklih šest godina postojanja servisa na BHS jezicima bile su na terenu prateći sve važne događaje kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu počevši od Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Slovenije.

Osnovan 11. marta 2012. godine pri Regionalnoj direkciji za Balkan u Sarajevu, servis Anadolu Agency (AA) na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku bio je iskorak ove medijske kuće sa stoljetnom tradicijom nakon kojeg je uslijedilo pokretanje servisa na brojnim jezicima čiji je broj danas dosegao 13.

Pored servisa na turskom, u okviru globalne mreže AA djeluju i servisi na engleskom, arapskom, ruskom, BHS, albanskom, makedonskom, perzijskom, dva dijalekta kurdskog, španskom, indonezijskom i francuskom jeziku.

Čestitke zvaničnika

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš istakla je da smatra da objektivno novinarstvo doprinosi pravovremenom informiranju svih stanovnika države u kojoj djeluju i rade i stvaraju mišljenje.

“Smatram da BiH je jedna od država kojoj to nedostaje jer se često dnevno-politička zbivanja i spinovanja kroz određene novinske članke ili istupe na televizijskim postajama u pogrešnom smjeru ili na pogrešan način koriste i tumače. U tom smislu ja želim kazati da Anadolu Agency svoj posao izvrsno i profesionalno radi i želim čestitati vama na tome”, rekla je Pendeš poželjevši sretnu 6. godišnjicu rada Anadolu Agency servisa na BHS jezicima.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović istakao je da želi posebno čestitati 6. godišnjicu Anadolu Agency u Bosni i Hercegovini i poželiti njen daljnji uspješan rad.

“Ono što ja mogu da vidim kao čovjek koji je, između ostalog, zainteresiran za objektivno i profesionalno informiranje i za objektivan i profesionalan rad medija je da Anadolu Agency radi zaista objektivno i profesionalno. Anadolu Agency pokriva prostor cijele Bosne i Hercegovine i svako iole značajnije pitanje je bilo tretirano od Anadolu Agency. Moja lična iskustva sa Anadolu Agency su vrlo objektivna. Ja vam želim uspjeh u budućem radu”, rekao je Džaferović.

On je istakao da u medijskom prostoru BiH postoje brojni mediji koji nisu profesionalni i koji nisu objektivni, koji su pristrasni.

“Svako objektivno, svako profesionalno, nepristrasno izvještavanje, izvještavanje o činjenicama, svi korektni, objektivni i profesionalni komentari je nešto što je potrebno BiH. Ovoj državi treba istina o svemu šta se dešava u BiH, a vi ste agencija koja istinu u svom izvještavanju ima kao vrhunsko načelo”, zaključio je Džaferović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić rekao je kako iskustvo sa Anadolu Agency predstavlja jedan kontakt sa mješavinom dvije vrste standarda – domaćeg, bosanskohercegovačkog i internacionalizovanog novinarstva jedne mnogoljudne zemlje koja pokazuje snažan interes za zbivanja u regionu, a samim tim i Bosni i Hercegovini.

“U tom smislu pozitivna reakcija svakog korisnika njenih usluga proizilazi iz činjenice da se i najvećoj mogućoj mjeri nastoji objektivizirati stanje u BiH, pogotovo kada su u pitanju političke prilike, a i istači dosta toga što može stvoriti pozitivnu sliku o BiH u oba njena entiteta, u svim većim gradovima i u svim sferama njenog života kako bi se otvorio prostor za snažnije relacije između konzumenata informacija kako iz Turske tako i sa ovih prostora. Vrlo je važno da postoji pluralizam kada je u pitanju medijski život u BiH i regionu jer je to jedina objektivna garancija da sve moguće zapreke koje se stavljaju pred mnoge istine na ovome prostoru neće biti efikasne i da će istina na kraju doći do onih koji je moraju čuti”, poručio je Tadić.

Sportski kolektivi pohvalili rad AA

Jasmin Baković, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) je istakao da je u proteklih šest godina rada Anadolu Agency istinsko medijsko osvježenje na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i zemljama cijelog regiona.

”Konkretno, mi u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Anadolu Agency i načinom praćenja fudbala u cjelini, pogotovo našeg nacionalnog tima sa kojim je vaša reporterska ekipa na svim utakmicama, kako u BiH tako i na gostovanjima. Zadovoljstvo je čitati, gledati i slušati zanimljive, objektivne i pravovremene sportske priče koje svakodnevno rade urednici i novinari Anadolu Agency”, rekao je Baković.

Alen Hujić, šef odbora direktora FK Sarajevo uputio je čestitku povodom šestog rođendana AA.

“Agencija Anadolija predstavlja za FK Sarajevo izuzetnog partnera, te je u medijskom tržištu Bosne i Hercegovine jedan od najprofesionalnijih kolektiva, koji u sklopu svog rada svakodnevno donosi brojne lijepe priče iz naše zemlje, koje svoj prostor nađu u regionu i u Turskoj. Saradnja sa našim kolektivom je počela prije nekoliko godina i mogu reći da smo zaista zadovoljni poslovnim odnosom sa Anadolijom, naročito na polju promocije mladih talenata iz našeg kluba, te vrijednosti koje zastupamo. Agenciji Anadolija, našem cijenjenom medijskog pokrovitelju želimo puno sreće u nastavku rada”, napisao je Alen Hujić, šef odbora direktora FK Sarajevo.

Osnovana 6. aprila daleke 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka u periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike Turske, AA je imala historijski važnu ulogu u Turskoj jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost.

Tokom proteklih devet i pol decenija AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA sigurnim koracima korača ka jubileju 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.