Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

donacija unicef-a

BiH isporučeno oko dva miliona doza lijeka koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19

20210818_2_49661112_68003653_Web

U pitanju je kortikosteroid koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19, koji utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine oko dva miliona doza lijeka Deksametazon vrijednosti milion američkih dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz danas isporučeni lijek, u posljednja dva mjeseca, UNICEF je za građane Bosne i Hercegovine donirao PCR testove i lijekove vrijedne oko tri miliona dolara.

“Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko prema iskazanim potrebama”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević, iskazali su i ovom prigodom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije COVID-19.

“Ministarstvo civilnih poslova, sukladno ovlastima intenzivno radi na osiguranju neophodnih lijekova i medicinskih sredstava za sve žitelje BiH, a suradnja s međunarodnim organizacijama u tom procesu iznimno je značajna”, navode iz MCP-a.

UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju COVID-19 te stavlja djecu i njihove obitelji na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sustava. Od početka pandemije, UNICEF podržava vlasti u planovima pripravnosti kako bi im pomogao u borbi protiv nastale situacije.

“Pandemija nije gotova i moramo biti spremni za sve buduće scenarije. Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19 i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19. U sklopu plana pripravnosti, odličnom suradnjom s Ministarstvom civilnih poslova BiH uspjeli smo osigurati ovu veliku donaciju. Pozivam sve građane da se cijepe čim doze postanu dostupne jer je cijepljenje jedini način da se smanje ozbiljne posljedice COVID-19 i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije. Niko nije siguran dok svi nismo sigurni”, izjavila je Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.