Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH je u proteklih četvrt stoljeća aktivna članica mnogih tijela UN-a

BiH

Zastava-final

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 20. maja 1992. godine usvojilo odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da tadašnju Republiku Bosnu i Hercegovinu primi u članstvo UN-a. Dva dana kasnije, prije tačno 25 godina, BiH je primljena u članstvo, a bh.zastava svečano podignuta ispred zgrade UN-a u Njujorku.

Usvajanju ove rezolucije UN-a prethodio je referendum o nezavisnosti BiH, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na referendum je izašlo 64,31 posto birača, od toga je 99,44 posto glasalo “za” suverenu BiH, a rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje BiH kao nezavisne države.

Datum prijema BiH u Ujedinjene narode kao 177. članice ove međunarodne organizacije označen je jednim od najznačajnih datuma u novijoj historiji BiH.

Za vrijeme svog 25-godišnjeg članstva u UN-u izabrana je i za nestalnu članica Vijeća sigurnosti od 2010. do 2012. godine. Ovo članstvo ocijenjeno je jednim od najvećih poslijeratnih diplomatskih uspjeha BiH, a u januaru 2011. godine BiH je mjesec dana i predsjedala ovim tijelom.

Vijeće sigurnosti najvažnije je tijelo Ujedinjenih naroda kojem zemlje članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti. Sastoji se od 15 zemalja članica UN-a. Od toga pet je stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica koje se biraju na dvije godine.

Od bivših jugoslavenskih republika prije BiH su članice Vijeća sigurnosti bile Slovenija i Hrvatska. Jugoslavija je imala taj mandat četiri puta, a posljednji put u periodu od 1988. do 1989. godine.

BiH aktivno učestvuje na redovnim koordinirajućim aktivnostima grupacija zemalja unutar UN-a – Istočnoevropska grupa, Centralnoevropska inicijativa, Grupa 77 i Kina, Organizacija islamske konferencije, kao i zemalja potencijalnih članica EU, a uključena je i u mirovne operacije širom svijeta.

Država BiH članica je i brojnih tijela UN-a, a aktivna je i u organiziranju konferencija i drugih multilateralnih aktivnosti.

Generalna skupština UN-a izabrala je BiH za članicu Ekonomskog i socijalnog savjeta (EKOSOK) za 2017., koji, uz Generalnu skupštinu i Vijeće sigurnosti, spada u red glavnih organa UN-a i čine ga 54 države članice.

Izborom u EKOSOK, koji je najvažniji organ UN-a za pitanja globalnog ekonomskog i socijalnog razvoja i obuhvata oko 70 posto aktivnosti UN-a, BiH nastavlja kontinuitet učešća u radu glavnih organa UN-a. Kao članica EKOSOK-a BiH će imati priliku da raspravlja i odlučuje o ključnim pitanjima međunarodne saradnje u oblastima razvoja, ekonomskih, socijalnih i društvenih pitanja, te pitanja iz oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, statistike i ljudskih prava.

Nakon članstva u Vijeću za ljudska prava od 2008. do 2010. i članstva u Vijeću sigurnosti, BiH će članstvom u EKOSOK-u zaokružiti dugogodišnji ciklus aktivnog učešća u sve tri najvažnije oblasti djelovanja UN-a – ljudska prava, mir i sigurnost te održivi razvoj.

Osim učešća u radu ovih organa UN-a, BiH je davala značajan doprinos u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti i kroz članstvo u radu Komisije UN-a za izgradnju mira od 2014. do 2015. godine.

BiH je bila i članica tijela za jačanje uloge žena “UN Women” od 2014. do 2016., a članica je i Komisije UN-a za status žena od 2015. do 2019., kao i Izvršnog odbora Fonda UN-a za prava djeteta (UNICEF) od 2016. do 2018. godine.

Inače, u radu Ujedinjenih naroda BiH učestvuje putem stalnih predstavništava u Njujorku, Ženevi, Beču i pri UNESCO-u u Parizu.

un