Zablude

BiH konačno preuzima kontrolu nad nebom, ali velike zarade neće biti

BHANSA

Svjedoci smo još jedne najave kako Bosna i Hercegovina preuzima konačan nadzor preleta aviona i kako će to državi donijeti desetine i desetine miliona koje su do sada inkasirali Srbija i Hrvatska. Kao i obično, ne treba tek tako dijeliti ushićenje koje nam serviraju

„Ispunjeni su preduvjeti da u noći sa 4. na 5. decembra ove godine BiH preuzme kontrolu gornjeg dijela neba“, najavljuju ovih dana iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Konzumenti informacija o pružanju usluga kontrole i upravljanja zračnog teritorija naše zemlje te naplatu usluge aviokompanijema koje to koriste, pomisliće da proživljavaju dej-vu kada je u pitanju ova tema.

Deset godina manjim ili većim ntezitetom ovdašnja vlast najavljuje preuzimanje kontrole nad vazdušnim prostorom i profitiranjem od istog. Mijenjali su se samo datumi na medijskim objavama.

Postoje dva nivoa kontrole preleta BiH i to onaj do 10 hiljada metara, koje BiH nadzire od 2014. godine, dok bi za nekoliko mjeseci trebali preuzeti i nadzor iznad te visine. No to neće značiti priliv velikih sredstava u budžet BiH, kako se to obično predstavlja, piše Žurnal.info.

Evo primjera.

Po osnovu preleta iznad teritorije BiH iznad 10 hiljada metara tokom 2018 godine oprihodovano je putem Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) oko 85 miliona maraka. Tolika je procjena nadoknade troškova koji nastaju direktno ili indirektno u vezi sa pružanjem usluga zračne navigacije. Hrvatskoj je tako pripalo 15, Srbiji i Crnoj Gori koje imaju zajedničku kontrolu vazdušnog saobraćaja 11,7 miliona, dok je BiH pripalo skoro 60 miliona maraka.

Od te sume Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) je pripalo 55,5 miliona.Ta sredstva ne idu u budžet jer prema međunarodnim pravilima ona se dodjeljuju za pokrivanje troškova nadzora koje vrši Agencija, a njena eventualna dobit (koja je iznosila 5 miliona maraka za 2018.) namijenjena je za daljnji razvoj u pružanju usluga.

U budžetsku kasu biće doznačeno samo 2,3 miliona maraka koliko EUROCONTROL uplaćuje na račun Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA).

Uostalom i bh. zakonske odredbe su jasne.

„Sredstva od rutnih naknada mogu se koristiti isključivo za finansiranje troškova koji nastaju direktno ili indirektno u vezi sa pružanjem usluga zračne navigacije, odnosno ne mogu se koristiti za druge budžetske stavke.“

Biće definitivno pozitivno i dobro po suverenitet BiH da najavljeni termin konačnog preuzimanja zračne kontrole iznad njene teritorije bude i realizovan. No, priče kako će budžet BiH enormno profitirati definitivno su preuveličane, kao što su bile preuveličane da se godinama gubilo mnogo. Pojedini su čak navodili i milijardu maraka!? Gubilo se jeste, ali malo ko priznaje da je EUROCONTROL i kada BiH nije obavljala nadzor preleta, uplatio 70 miliona za nabavku opreme, obuku ljudi i druge pripremne radnje, dakle sumu kao da je BiH u potpunosti obavljala poslove kontrole koje će tek obavljati od kraja ove godine.

Kao i obično, ne treba tek tako dijeliti ushićenje i optimistične priče ovdašnjih političara koje nam serviraju. Za neupućene, Agencijom za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine rukovodi Davorin Primorac, inače zet Dragana Čovića.