BiH

Reporteri bez granica

BiH napredovala na Indeksu slobode medija, od zemalja ex-YU samo Slovenija ispred nas

21/04/2020

Bosna i Hercegovina rangirana je bolje na ovoj listi od Hrvatske koja je na 59. mjestu, ali i značajno bolja od Srbije koja je na 93. mjestu, no i od ostalih zemalja regije osim Slovenije koja je na 32. mjestu

Reporteri bez granica (RSF), organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, objavila je ovogodišnji svjetski Indeks slobode medija prema kojem je Bosna i Hercegovina na 58. mjestu, što predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu od pet mjesta.

Bosna i Hercegovina rangirana je bolje na ovoj listi od Hrvatske koja je na 59. mjestu, ali i značajno bolja od Srbije koja je na 93. mjestu, no i od ostalih zemalja regije osim Slovenije koja je na 32. mjestu.

Crna Gora je na 105. mjestu, Makedonija na 92., dok je Albanija na 84. mjestu po svjetskom Indeksu slobode medija koji objedinjava izvještaj za 180 zemalja.

Na prvom mjestu je Norveška koju slijede ostale zemlje Skandinavije.

Na Svjetski dan slobode medija RSF objavljuje rang listu slobode medija u svijetu. Prvi put je objavljena 2002. godine, a napravljena je na temelju upitnika na kojeg odgovoraju ispitanici partnerskih organizacija širom svijeta.

Izvještaj govori o napadima, ubistvima ili hapšenjima novinara kao i pritiscima protiv slobode medija u 180 zemalja svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.