Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH ne uspijeva da skine okove sa ruku svojih građana

index-ekonomskih-sloboda

BiH se nalazi na 91. poziciji od ukupno 158 država i Hong Konga koje su obuhvaćene u izvještaju Ekonomske slobode širom svijeta: 2016 – Godišnji izvještaj, koji je objavljen danas od strane Centra za poslovnu afirmaciju (CPA) u saradnji sa Fraser Institutom iz Kanade.

U prošlogodišnjem izvještaju, BiH je zauzimala 77. poziciju, tako da je naša država prekinula svoj kontinuitet unaprijeđivanja ekonomskih sloboda i ponovo se našla među zemljama sa restriktivnijim uređenjima.

Hong Kong je ponovo na vrhu tabele, a prate ga Singapur, Novi Zeland i Švicarska. Pet najlošije rangiranih zemalja su: Srednjoafrička Republika, Argentina, Republika Kongo, Libija, a na samom dnu, kao i prošle godine se nalazi Venezuela.

Prema činjenično baziranim istraživanjima, ljudi koji žive u državama sa visokim nivoom ekonomske slobode uživaju veće blagostanje, više političkih i civilnih sloboda, i duži životni vijek. Temelji ekonomske slobode obuhvataju lični izbor, slobodu razmjene, i sigurnost privatne imovine.

Države koje se nalaze u prvoj kvartili stepena ekonomskih sloboda imale su u 2014. godini prosječni BDP po stanovniku u iznosu od 41.228 US$, u poređenju sa 5.471 US$ koje su imale zemlje u posljednoj kvartali.

Poređenja radi, BiH je u istoj godini ostvarila 4.652 US$ BDP-a po stanovniku.

BiH u ključnim komponentama ekonomske slobode ostvaruje (od 1 do 10 gdje viša vrijednost pokazuje viši nivo ekonomske slobode):

 Veličina vlade: bez promjene u izvještaju od prošle godine od 5,39

 Pravni sistem i vlasnička prava: smanjenje na 4,98 sa 5,83

 Čvrstoća valute: smanjenje na 8,53 sa 8,60

 Sloboda na međunarodnu trgovinu: povećanje na 7,74 sa 7,50

 Regulacije: smanjenje na 7,61 sa 7,67

“Na osnovu kriterija Fraser Instituta, BiH nažalost nije nastavila pozitivnim trendom kojeg je izgradila u posljednih par godina, te je smanjivanjem svog zbirnog rejtinga za 0,15 poena pogoršala svoj rang sa 77. na 91. mjesto od ukupno 159 država. Time BiH ispada iz grupe država koje se smatraju ekonomski slobodnijim i opet se svrstava među one sa organičenim ekonomskim slobodama, grupa u kojoj se nalazila i prije 2 godine. Međutim, oscilacije u rejtingu su uobičajene, tako da se možemo nadati da je ovaj pad privremen, i da će naše društvo ipak nastaviti svojim tokom prema uspostavi jedne zdrave tržišne ekonomije,“ poručuje Edo Omerčević, direktor Centra za poslovnu afirmaciju.

Međunarodni rejtinzi

Hong Kong ima najviši nivo ekonomske slobode u svijetu, sa rezultatom od 9,03 od 10, a prate ga Singapur (8,71), Novi Zeland (8,35), Švicarska (8,25), Kanada (7,98), Gruzija (7,98), Irska (7,98), Mauricijus (7,98), Ujedinjeni Arapski Emirati (7,98), Australija (7,93) i Velika Britanija (7,93).

Ostale zemlje vrijedne pomena su Sjedinjene Američke Države (7,75 od 10), Njemačka (7,55), Japan (7,42), Rusija (6,66) Indija (6,50) i Kina (6,45).

O indeksu ekonomskih sloboda

Ekonomske slobode širom svijeta mjere stepen do kojeg politika i državne institucije podupiru ekonomsku slobodu. Izvještaj za 2015. je pripremljen od strane James Gwartney,sa Florida State Univerziteta ; Robert A. Lawson, sa Southern Methodist Univerziteta; i Joshua Hall, sa West Virginia Univerziteta.

Ovogodišnja publikacija ocjenjuje 158 država i Hong Kong. Izvještaj također ažurira podatke iz ranijih izvještaja tamo gdje je došlo do njihove promjene.