izražena zabrinutost

BiH pozvala EU da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta na Trgovskoj gori

51821206_401

Predstavnici Evropske komisije prezentirali su prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o provedbi Okvirne energetske strategije BiH

Četvrti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas putem video-konferencije.

Članovi bh. delegacije su pozvali institucije EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već započele. Također su ukazali na potrebu za unaprijeđenjem komunikacije između institucija u BiH i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnosti – saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Na sastanku su razmijenjene informacije o implementaciji Okvirne strategija BiH za promet i akcionih planova i naglašena je važnost praćenja i usaglašavanja zakonskih rješenja sa razvojem acquis-a Evropske unije.

Konstatiran je napredak u oblasti cestovnog i željezničkog prometa u BiH, uz napomenu da ima još prostora za poboljšanje, naročito kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa.

Delegacija BiH je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom bolesti Covid-19, nije bilo prekida u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke.

Predstavnici Evropske komisije prezentirali su prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za zapadni Balkan, a razgovarano je i o provedbi Okvirne energetske strategije BiH.

Na sastanku je bilo govora i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o Energetskoj zajednici, izradi cjelodržavne strategije o zaštiti okoliša u BiH i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta zraka. Razmijenjene su i najnovije informacije u oblasti civilne zaštite.