Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj Globalne inicijative

BiH u 2020. bez napretka u borbi protiv korupcije, umjesto toga skandali s respiratorima

respiratori

Organizacija koja djeluje na svjetskom nivou u ime EU kontrolirala koliko smo proveli reformi, rezultat je poražavajući

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, organizacija sa sjedištem u Ženevi koja djeluje na svjetskom nivou sačinila je izvještaj o ispunjenim ili bolje reći neispunjenim obavezama BiH na polju borbe protiv korupcije, a u okviru Berlinskog procesa čiji je sudionik i naša država.

Piše: Amil Dučić

Ova organizacija u ime EU nakon potpisanih sporazuma u Berlinu 2014. kontrolira u kojoj mjeri su se države zapadnog Balkana koje su potpisale sporazum borile protiv sistemske korupcije.

Kako se navodi u izvještaju, u BiH u ovoj godini nije postignut značajan napredak u pogledu stvarne provedbe reformi na ovom području.

-Iako su neka od ovih obećanja direktno povezana s postupkom približavanja Evropskoj uniji npr. usvajanje reformiranog zakona o javnim nabavkama ili odlučnija reforma javne uprave, i dio su drugih strateških dokumenata koje treba što prije provesti, očito je da je na sceni svojevrsna stagnacija ili bolje rečeno blokada cijelog procesa, jedan je od zaključaka izvještaja

Opterećeno zdravstvo

Ističe se da je jedna od razloga zbog čega nije došlo do reformi egzistencijalne prirode odnosno pojava pandemije koronavirusa koja, svakako, nije zaobišla ni BiH.

-Veliki broj zaraženih značajno je opteretio kapacitete zdravstvenog sektora koji je u hroničnim problemima sa smještajem, kadrovima i logističkim preduslovima za rad. Medijska pažnja koja se svakodnevno posvećuje ovoj krizi na neki je način skrenula pažnju čitavoj javnosti na probleme u sprovođenju reformi, uključujući i one na polju borbe protiv korupcije. Iako je u nekoliko navrata EU aktivnim partnerstvom i podrškom BiH u upravljanju ovom krizom, ali i trenutnim problemom ilegalne migracije koja se kontinuirano odvija u cijeloj zemlji, pokušala utjecati na domaće aktere da preuzmu značajnije obaveze nakon podnošenje zahtjeva za članstvo to još uvijek nije jasno viđeno kao odlučujuća akcija i konsenzus lokalnih vlasti” navode iz Globalne inicijative.

Kao drugi razlog se navode lokalni izbori koji se održavaju 15. novembra. Kako se ističe, cjelokupna stranačka infrastruktura aktivirana je s ciljem zauzimanja što boljih pozicija pred predstojeće izbore, a u skladu s tradicionalnim obrascima ponašanja političkih aktera, vrlo zapaljivom retorikom, povratkom u ratno i poratno vrijeme, podizanjem nacionalnih tenzija i širenje straha i negativnih poruka u javnom prostoru.

-Rok za održavanje izbora produžen je od oktobra do novembra, opet zbog nedostatka političkog dogovora o usvajanju budžeta, kojim se finansira rad Centralne izborne komisije, koja organizuje i provodi izbore. Ovo je predstavljeno kao ilustracija i primjer kako su zavjete za borbu protiv korupcije date u Berlinskom procesu na listi prioriteta domaćih političkih elita. Domaći političari su dobro svjesni da ovakva tema u predizbornom periodu često ne donosi potrebnu političku korist u vidu podrške birača i jednostavno se okreću onim temama koje su plodno tlo za privlačenje pažnje i podrške građana”, kaže se u izvještaju.

Bez novih zakona

Negdje između ova dva problema, navodi se, svi nedostaci i slabosti sistema su izašli na vidjelo.

-Vlasti su odmah nakon izbijanja pandemije, a nakon proglašenja vanrednog stanja izazvanog ovom katastrofom, pokušale podržati zdravstveni sistem i institucije civilne zaštite neophodnim resursima i opremom za brigu o zdravlju stanovništva. Nažalost, ove su radnje uglavnom dobile negativnu konotaciju i osjećaj da su se pojavili skandali povezani sa sumnjivom nabavkom respiratora, pokretnih bolnica, medicinske opreme i uređaja, čiji su ključni akteri vladini službenici.

Istražne aktivnosti se još uvijek provode i utvrđuju se sve činjenice i okolnosti ovih događaja, što je barem pokazalo sistemske nedostatke u sistemu javnih nabavki, integritet i transparentnost u radu. Inače, sva su se pitanja rješavala obećanjima za borbu protiv korupcije, ali kako nije bilo volje za njihovu provedbu, tako je stvoren prostor za razne sumnjive prakse”, ističu iz Globalne incijative.

Konstatuju da u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti postoje tijela za borbu protiv korupcije zadužena za prevenciju i koordinaciju aktivnosti.

-Ali još uvijek postoji izražena raznolikost u njihovom pravnom statusu, nadležnostima i organizaciji rada i kapacitetima kojima raspolažu. Državna agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još nije dobila modernizirani zakon koji bi ojačao njenu neovisnost, finansiranje i sposobnost da osigura značajniji položaj u ukupnom sistemu. Bilo je čak slučajeva nedostatka određenih tijela za borbu protiv korupcije, jer nadležna državna tijela nisu izvršila potrebna imenovanja članova. Novi Zakon o javnim nabavkama, iako jedan od glavnih prioriteta po mišljenju Evropske unije u vezi sa prijavom za članstvo BiH, još nije usvojen. Manje je napretka postignuto u oblasti reforme javne uprave, budući da je nedavno usvojen Akcioni plan Federacije BiH. Ostali zahtjevi u vezi s ovom reformom još uvijek su na čekanju, a drugi nivoi vlasti trebali bi preuzeti svoje odgovornosti i ozbiljno raditi na provedbi. To se posebno odnosi na poboljšanje proaktivne transparentnosti, integriteta i efikasnosti u radu javne uprave, što svakako ima veze sa smanjenjem korupcije u ovom sektoru, ali kako je rečeno zbog nedostatka odlučne volje političkih aktera, ti procesi će neko vrijeme biti lišeni napretka, potcrtano je u izvještaju.

Reforma na polju finansiranja političkih partija, koja se trebala dogoditi usvajanjem novog zakona, dodaju, stoji na istim pozicijama kao i ranije. Dalje ga blokira činjenica da je predizborna kampanja u toku pred predstojeće lokalne izbore i da ne postoje formalne pretpostavke za konačno donošenje tako važnog zakona.

-U osnovi je vrlo lako zaključiti da u Bosni i Hercegovini nije postignut značajan ukupni napredak u ispunjavanju obećanja o borbi protiv korupcije i da je ključni uzrok ove situacije nedostatak odlučne političke volje za pokretanjem dugo očekivanih reformi. Hoće li postizborni period donijeti još pozitivnih vijesti, tek ćemo vidjeti, ali sigurno je da će borba protiv korupcije biti ključni pokazatelj spremnosti političkih elita da zemlju vode u prosperitetniju budućnost”, poručili su iz Globalne inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.