Biden ili Trump

UŽIVO Američki izbori: Čekaju se rezultati iz još nekoliko država

_115211828_biden_trump_header_2_getty

Sjedinjene Američke Države biraju predsjednika

Dva su vodeća kandidata na ovim izborima: američki predsjednik, republikanac Donald Trump i bivši potpredsjednk SAD, demokrata Joe Biden.

Glasa se po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.

Na ovogodišnjim izborima prije samog izbornog dana glasalo je više od 100 miliona Amerikanaca, što je više od 70 posto ukupnih glasova na izborima 2016.

Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci također glasaju i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta.

13:00

Biden blizu 270 elektorskih glasova: Tijesno u Georgiji, čeka se Nevada. Opširnije…

12:30

Malo se smanjila razlika između Donalda Trumpa i Joea Bidena u Georgiji.

Vodeći Trump sada ima, prema podacima AP-a, 18.098 glasova prednosti nad Bidenom, a postoci su i dalje 49.6 za Trumpa i 49.2 za Bidena..

Prebrojano je 98 posto glasova.

12:10

Ako Biden dobije Nevadu u kojoj je prednost manja od 1 posto, a još je dosta glasova ostalo za izbrojati, i ako ne dođe do iznenađujućeg preokreta u Arizoni, stvar je riješena i Joe Biden postaje američki predsjednik.

Sve oči su stoga uprte u Nevadu koja bi nove rezultate trebala objaviti danas kasno popodne po našem vremenu.

11:45

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei nazvao je američke predsjedničke izbore predstavom u kojoj je aktuelni predsjednik Donald Trump pokrenuo pravnu bitku čak i prije završetka prebrojavanja glasova, prenosi Beta.

“Kakva predstava! Jedan kaže da su ovo najnepravilniji izbori u historiji SAD. A ko to kaže? Predsjednik koji je trenutno na toj funkciji. Njegov rival (Joseph Biden) kaže da Trump namjerava da namesti izbore. To su američki izbori i demokratija u SAD-u”, navodi se u poruci koja je noćas objavljena na Twitteru Khamneija.

11:06

Associeted Press je objavio konačnu pobjedu Joe Bidena u Arizoni, višedecenijskom uporištu Republikanaca. Iako je ostalo još 12 posto neprebrojanih listića, to je, prema AP-u, nedovoljno da Trump stigne Bidenovu prednost.

10:02

Sudeći po nacionalnim izlaznim anketama, oko 64 posto azijskih Amerikanaca podržalo je Joa Bidena, dok je 30 posto glasalo za Donalda Trumpa.

Te brojke slične su onima iz 2016. godine, ali su niže od onih kada je Barack Obama pobijedio u 2012.

Azijski Amerikanci najbrže su rastuća etnička grupa ljudi s pravom glasa. Iako je njen udio u ukupnom glasačkom tijelu manji od pet posto, ta grupa mogla bi biti prevaga u nekim od ključnih saveznih država.

10:40

Policajci u Arizoni morali čuvati ljude koji broje glasove od Trumpovih pristalica. Objavljen je i snimak. Opširnije…

09:33

Duhovna savjetnica Donalda Trumpa, Paula White-Cain, predvodila je strastvene vjerske službe preklinjući Boga da podrži napore na reizboru aktuelnog američkog predsjednika.

Ona se posebno obrušila na „demonska savezništva koja pokušavaju ukrasti ove izbore od Trumpa“.

09:00

Smanjilo se vodstvo Bidena u Arizoni gdje su mu mnogi već pripisali pobjedu. Opširnije…

08:33

U više američkih gradova izbili protesti nakon izbora, bilo je i hapšenja. Opširnije…

President Donald Trump supporters rally outside the Maricopa County Recorder's Office, Wednesday, Nov. 4, 2020, in Phoenix as two counter-protesters stand in the rear. (AP Photo/Matt York)

07:50

U Bijeloj kući haos, republikanci se okrenuli protiv Trumpa. Sve je počelo informacijom televizije FOX. Opširnije…

07:30

Poznato je kada bi mogli saznati pobjednika izbora u SAD, sve su oči uprte u Nevadu. Opširnije…

07:00

Biden na korak do Bijele Kuće, Trump prijeti tužbama. Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone. Opširnije…

22:39

Trumpov izborni tabor traži zaustavljanje brojanja glasova u Pensilvaniji. Opširnije…

22:24

Biden se obratio javnosti: Vjerujemo da ćemo imati dovoljno za pobjedu. Opširnije…

21:05

Biden korak bliže pobjedi, osvojio još jednu državu. Opširnije…

19:48

Izborni štab Donalda Trumpa će tražiti ponovno brojanje glasova u državi Wisconsin. Opširnije…

19:01

Bidenu tri od četiri elektorskih glasova Mainea, oglasio se Trump. Trump sipa teške optužbe o krađi, njegov štab pokrenuo pravnu bitku: “Smjesta prekinite brojanje u Michiganu, u Wisconsinu krenite ispočetka!” Opširnije…

17:22

U dvije ključne države prebrojano 96 posto glasova, Biden u vodstvu. Opširnije…

16:58

Na Trumpovu tvrdnju da je pokraden, Biden mu poručio: Nema stajanja. Opširnije…

16:42

Više od 160 milion Amerikanaca glasala je na predsjedničkim izborima, što je dovelo do najviše stope odaziva u posljednjih 120 godina, prema preliminarnim procjenama US Elections Projecta, prenosi BBC.

16:30 

Trump je na rubu poraza, oglasio se na Twitteru: “Vodio sam, a onda su glasovi počeli magično nestajati”. Opširnije…

15:54

U Michiganu je prebrojano 88,1 posto glasova, a Biden je stekao veoma malu prednost nad Trumpom.

Bitka je jako tijesna – demokratski kandidat ima 49,41 posto, a Trump 49,05 posto glasova.

Michigan je vrijedan 16 elektorskih glasova.

Prema trenutnom stanju, Biden ima 238 elektorskih glasova i za pobjedu mu trebaju još 32.

15:34

Ako rezultati po državama ostanu kakvi su trenutno, to je Joeu Bidenu dovoljno za pobjedu, javio je upravo CNN.

15:30

Situacija u Nevadi je jako neizvijesna. Biden ima 49.2 posto, a Trump 48.6 posto. Razlika se zadnja dva sata smanjivala, Bidenova potpora se topila. Ono što bi Bidenu ipak moglo ići na ruku je to što je Clark County, u kojem je Las Vegas, na 72 posto obrađenih glasova. Riječ je o daleko najvećem okrugu u Nevadi. Ovdje Biden vodi i tu je 2016. pobijedila Hillary Clinton.

15:20

Totalni preokret u SAD-u, Biden u ovom trenutku ima 270 elektora. Opširnije…

14:40 

Biden preuzeo vodstvo u državi gdje je Trump 2016. porazio Hillary Clinton. Opširnije…

14:20

Trump požurio s proglašenjem pobjede, Biden smanjuje razliku. Opširnije…

14:00

CNN je objavio da je nakon 85 posto obrađenih glasova u Nevadi Biden u prednosti pred Trumpom za oko 10.000 glasova. Pobjeda u Nevadi donosi šest elektorskih glasova. Neizvijesno je i u Nevadi, gdje je razlika 0.4 posto. Biden trenutno ima nešto više od 8000 glasova. Situacija u Michiganu je sve napetija, jer se značajno smanjila Trumpova prednost u toj državi. On je donedavno imao 51,4 posto, a sada ima 49,8 dok Biden ima 48,5 posto.

13:40

Trump je, podsjetimo, u obraćanju naciji iz Bijele kuće iznio niz neutemeljenih optužbi o izbornoj prevari, dodavši kako “ide na Vrhovni sud”.

BBC-jev analitičar navodi kako je ovakav razvoj događa “recept za gorčinu i dugu pravnu bitku”, koja će završiti tako da će se birači kandidata koji izgubi tu bitku osjećati prevarenima i bijesnima.

Iako konačni rezultati izbora još nisu poznati, ono što je jasno nakon izbora je da Amerika ostaje duboko podijeljena nacija

13:30

Mediji prenose da je najneizvjesnije u devet saveznih država gdje se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora. Opširnije… 

11.15

Posljednji rezultati pokazuju da je Joe Biden preuzeo vodstvo u Wisconsinu, iako je prednost vrlo mala – oko 10.000 glasova. No, velik dio glasova koji još nisu prebrojani mogao bi ići u korist demokratima, možda dovoljno da mu donesu pobjedu. Opširnije…

10.40

Kampanja demokratskog američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena napala je predsjednika Donald Trumpa zbog toga što se čini da je najavio sudsku borbu kojom želi zaustaviti brojanje glasova upozoravajući da ima u pripremi pravne stručnjake za bitku za prebrojavanje svakog glasa.

“Večerašnja izjava predsjednika o pokušaju da zaustavi brojanje legitimnih glasova šokantna je, bez presedana i pogrešna”, kazala je voditeljica kampanje Jen O'Malley Dillon u saopćenju.

“Nikad ranije u našoj historiji nije američki predsjednik pokušavao oduzeti Amerikancima njihov glas na nacionalnim izborima”, kazala je.

Dillon je ustrajala na tome da Trump nema nikakvu pravnu osnovu da se proglasi pobjednikom ili utječe na brojanje glasova.

“Imamo u pripremi pravne timove”, navodi se u saopćenju.

10:00 

Ko je pobijedio na izborima u SAD mogli bi saznati tek za nekoliko dana? Opširnije…

09:42

Sve četiri progresivne demokratske kongresmenke osvojile novi mandat, među njima i Ocasio-Cortez. Opširnije…

09:30

Demokratski kandidat Joe Biden pobijedio je na izborima u državama Maineu i Arizona, objavila je američka izborna komisija, a njegova pobjeda u Arizoni prvi je trijumf nekog demokratskog kandidata u prethodne 72 godine.

Bidenova pobjeda u Arizoni za mnoge nije iznenađenje, a trijumf mu je donio 11 elektorskih glasova. Biden je osvojio najmanje tri od četiri elektorska glasa u Maineu, Trump se nada da da je osvojio jedan glas.

09:10

Zvanično: Joe Biden pobijedio u Arizoni, poznatoj kao utvrda republikanaca.

08:50 

Demokratska stranka sve dalje od preuzimanja većine u Senatu. Opširnije…

08:30

Pristalica fanatičnih stavova i nevjerovatnih teorija zavjere ulazi u Kongres. Opširnije…

Trump se obratio javnosti, tvrdi da je “u toku velika izborna prevara, te da je ovo sramota za američki narod”. Opširnije… 

08:15 

Četiri države – Pennsylvania, Visconsin, Michigan i Georgia – ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Bijelu kuću, prenosi Tanjug CNN.

Izborna komisija u pojedinim državama je riješila da prekine sa brojanjem i nastavi sa radom u srijedu, odnosno, od 16.00 po našem vremenu.

Neki okruzi u Pennsylvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

07:57

Trump dobio 4 od 5 elektorskih glasova u Nebraski, Biden 1, javlja AP. Trump je pobijedio i u Montani koja nosi 3 elektorska glasa. Nebraska je jedna od samo dvije države koja dijeli svoje elektorske glasove. Na izborima 2016. godine Trump je osvojio svih pet elektorskih glasova Nebraske.

07:43

Trump se jako približio Bidenu. U elektorskim glasovima Biden vodi sa 224:213, ali Trump vodi u državama koje nose veliki broj elektora.

07:33

Američki predsjednik Donald Trump pobijedio je u Texasu i osvojio 38 elektorskih glasova u toj državi, uprkos naumu demokrata da najveća američka republikanska država postane njihova. Lavina prijevremenih glasača budila je velike nade demokrata da će okončati desetljeća poraza u Texasu, gdje su ankete pokazivale kako je Joe Biden neobično blizu. Ali, Trump je drugu godinu zaredom osvojio Texas.

07:20

Trump trenutno vodi u sljedećim državama: Georgia, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin.

07:15

Pobjeda Trumpa u Texasu, jednoj od ključnih saveznih država.

07:14

U elektorskim glasovima i dalje vodi Biden sa 215:171, a za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektora. Dobra vijest za Trumpa je to što vodi u državama koje nose veliki broj elektorskih glasova.

07:00

Trump poručio putem Twittera: Žele pokrasti glasove! Opširnije…

06:45

Joe Biden se obratio javnosti. Opširnije…

06:40

Biden je osvojio Minnesotu koja nosi 10 elektorskih glasova. Trenutno je 223:174 u elektorskim glasovima za Bidena.

06:36

Glasanje u Floridi je završeno. 29 elektorskih glasova ide Trumpu

06:25

Donald Trump osvojio je važne elektorske bodove pobjedama u Iowi, Montani i Ohiju.

Pobjedom u Ohiju američki predsjednik je dobio 18, za Montanu 10, a za Iowu šest elektorskih glasova.

06:20

Iowa, koja nosi šest elektorskih glasova, je glasala za Trumpa.

06:10

U elektorskim glasovima Biden vodi, trenutno je 213:118

06:06 

Demonstracije u blizini Bijele kuće:

06:04

Trump odnio veliku pobjedu u državi Ohio čime je dobio 18 elektora, javlja CNN.

06:02

Gotovo sva birališta su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump osvojio je tri ključne države – Floridu, Teksas i Ohio. Još se čekaju konačni rezultati za Pennsylvaniju, Georgiju, Sjevernu Karolinu, Michigan i Wisconsin koje se smatraju ključnima za ishod izbora.

05:55

Biden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trumpa, ali velike ‘swing’ države za koje još nije jasno kome će pripasti nose 38 elektora (Texas), 29 Florida i 20 Pennsylvania. Nekoliko manjih također još nema pobjednika.

U nekima od država koje će odlučiti o pobjedniku Trump ima komotno vodstvo, dok je u nekima utrka i dalje tijesna. Američki mediji naglašavaju kako u nekima državama još nije prebrojen dobar dio ranih glasova, koji u principu prednost donose Bidenu.

U Pennsylvaniji još uvijek nije prebrojeno milion glasova.

05:30

Arizona je decenijama bila poznata kao utvrda republikanaca, ali danas se dogodilo veliko iznenađenje.

Joe Biden postao je tek drugi demokrat koji je osvojio tu državu još od 1948. godine.

Biden je osvojio 53.6 posto glasova, dok je Trump osvojio 45.1. Obrađeno je 73 posto glasova.

05:20

Joe Biden osvojio je 55 elektorska glasa u Californiji, tradicionalno demokratskoj državi, kao i Oregonu i Washingtonu, dok je Trump osvojio četiri glasa u Idahou.

05:15

Donald Trump osvojio je Floridu, jednu od ključnih država, objavio je Fox News.

Florida je bila ključna za Trumpove nade u reizbor, bez nje teoretski je moguće da Trump pobijedi, ali gotovo nemoguće.

Podsjetimo, na Floridi se vodila dramatična utrka. Biden je u početku bio u vodstvu, ali ga je Trump brzo sustigao i na kraju i prestigao.

Trump je u Floridi osvojio 51.3 posto glasova, a Biden 47.8 posto. Obrađeno je 98 posto glasova. Država nosi 29 elektora.

Trump je pobijedio za nešto manje od 400.000 glasova.

04:00

Kladionice sve više favorizuju Donalda Trumpa.

Razlog tome je jednostavan, aktuelni predsjednik polako ali sigurno prestiže Bidena u ključnim saveznim državama – u Ohiju, Texasu, Georgiji, a u Floridi to radi već odavno.

03:30

Velika borba u Texasu, historijski sigurnom uporištu republikanaca, gdje je nakon dvije trećine prebrojanih glasova situacija izjednačena.

03:00

Prema CNN-ovim prognozama, Biden trenutno ima 89 elektorskih glasova, dok Trump ima 54.

02:35

Prema projekciji CNN-a, Joe Biden pobjeđuje u Ohiou, koji je značajan i jer su republikanski kandidati koji su pobijedili u toj državi u zadnjih 56 godina uvijek postajali predsjednici.

Joe Biden ima 55.2 posto, Donald Trump ima 43.6 posto. Prebrojano je 44 posto glasova. Država nosi 18 elektorskih glasova.

Kako piše CNN, Ohio je država u kojoj Trump mora pobijediti.

Niti jedan Republikanac nikad nije osvojio mandat bez da je pobijedio u Ohiju.

“Ako Trump ne pobijedi, to je veliki udarac za njega”, piše CNN.

02:10

Zatvorena su biračka mjesta u Alabami, Connecticutu , Delawareu, District of Columbiji, Illinoisu, Maineu, Marylandu, Massachusettsu, Mississippiju, Missouriju, New Hampshireu, New Jerseyu, Oklahomi, Pennsylvaniji, Rhode Islandu i Tennesseeju.

02:00

Borba za Floridu ne jenjava, nakon prebrojanih 81 posto glasova za jednu od najvažnijih država, Trump ima neznatnu prednost od nekoliko hiljada glasova.

01:40

Agencija AP javlja kako je Trump uzeo Zapadnu Virginiju i Kentucky, dok je Biden pobjednik u Vermontu i Virginiji

01:15

U jedan sat iza ponoći zatvorena su biračka mjesta u jednoj od najvažnijih država, Floridi, koja nosi 29 elektorskih glasova i nagovještava pobjednika.

Primjera radi, Trump je za “samo” 100.000 glasova uzeo Floridu na prethodnim izborima, a Barack Obama je osvajao oba puta kad je postajao predsjednik.

00:50

Sedam saveznih država  zatvorit će biračka mjesta u jedan sat po našem vremenu, a rezultati nekih od ovih država prve će nagovijestiti potencijalni ishod utrke između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Indiana, Kentucky, Florida, Georgia, Južna Karolina, Virginia i Vermont prvih je sedam država koje zatvaraju biračka mjesta.

Prema predviđanjima, Donald Trump će dominirati u Indiani, Kentuckyju i Južnoj Karolini, a Biden u Virginiji i Vermontu.

Florida i Georgia dvije su države iz kategorije neodlučenih, pa će trebati vremena dok se u njima bude nazirao pobjednik.

00:30

Tako je, naprimjer, u Indiani, gdje najraniji indikatori pokazuju da Trump ima ubjedljivu prednost, što nije iznenađenje.

Prvi su stigli rani, neslužbeni rezultati za Indianu. Trump ima 62.8, a Biden 35.3. To je 11 elektorskih glasova. Obrađeno je pet posto glasova.

Nakon ranog vodstva u Kentuckyju, rezultat sada ide u korist Bidena, koji nakon 10 posto prebrojanih glasova ima blago vodstvo.

U obje ove države Trump je ubjedljivo pobijedio na prethodnim izborima.

Ipak, ono što će potencijalno odlučiti pobjednika ovih izbora su takozvane “swing states”, odnosno neodlučene države, od kojih je historijski najzanimljivija svakako Florida.

Prva neodlučena država koja će zatvoriti biračko mjesto je Georgia, i to u 1 sat iza ponoći po našem vremenu.