Bijedić: Trasa autoputa Sarajevo-Beograd preko Tuzle pokrenut će bh. privredu

bijedic

Najlogičnije i najekonomičnije rješenje je da autoput Sarajevo – Beograd ide preko Tuzle, koja je centar najmnogoljudnije regije u Bosni i Hercegovini – izjavio je zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivši ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH Enver Bijedić, komentirajući odluku Predstavničkog doma o usvajanju njegovog prijedloga da ovaj autoput ide preko Tuzle.

Bijedić u saopćenju navodi da ovo rješenje tretira trasu autoputa kroz cijelu BiH, kroz oba bh. entiteta i Brčko Distrikt te ističe pozitivne ekonomske posljedice koje će doći nakon realizacije ovog infrastrukturalnog projekta, koji je od velike važnosti za cijelu regiju, uključujući i Mađarsku koja je zainteresovana za otvaranje kargo centra na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

-Izgradnjom ove trase kreirat će se bolji preduslovi za saradnju s regionalnim centrima, ubrzat će se izgradnja Koridora Vc, riješiti saobraćajna blokada Tuzle, a aerodrom Dubrave će doživjeti potpunu ekspanziju i postati najveća poveznica Bosne i Hercegovine s regionom. Realizacijom jednog ovako važnog infrastrukturalnog projekta stvorit će se domino efekt koji će pokrenuti bh. privredu – dodao je Bijedić.

Kako je saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KO SDP BiH Tuzla, nakon što je Federalni parlament donio konačnu odluku kojom trasom bi trebao ići autoput Sarajevo-Beograd, da bi ovaj prijedlog bio konačan potrebno je da bude usvojen i u manjem bh. entitetu.