Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vasković: Čović nije vatrogasac, a sa Dodikom više niko neće ni kafu da popije

Dodik i Čović ispijali sok u centru Banje Luke

Propala je namjera Dragana Čovića da pokaže političku snagu i za isti sto stavi Milorada Dodika, Vukotu Govedaricu, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Branislava Borenovića.

Čović je računao i na Mladena Ivanića, ali o tom hedonisti nešto kasnije. Čović je namjeravao da Dodika, praktično, uvede u vlast na nivou BiH, tako što bi mu pružio priliku da pokaže konstruktivnost i, primjera radi, prihvati Ugovor o transportnoj zajednici; Na taj način bi se pokazalo da Dodik nije protiv puta BiH ka EU; Da Dodik i Čović ne ruše, već grade; Da je Čović sposoban i snažan držati kontrolu nad “rogovima u vreći” u BiH, etc.

Rezultat je poražavajući po Čovića; Nije se okupio baš niko. Sastanak je izbjegao i Radončić, koji jeste bliži Dodiku i Čoviću nego bilo kom drugom u BiH, piše Slobodan Vasković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH doživio je debakl; Uz to se još jače, što mu nije bila namjera, svezao uz Dodika i dodatno potvrdio da su Dvojac koji intenzivno ruši i pali BiH. I da to, konačno, vide svi, tako da Čovićev pokušaj izigravanja lažnog vatrogasca nije uspio.

I Dodik je doživio poraz, jer niko, sem Čovića, ne želi ni da ruča sa njim, kamoli da bilo šta dogovara, što nikako nije prijatno lideru SNSD-a: Izolacija u kojoj se nalazi u odnosima sa zapadom, dobila je i svoju unutrašnju dimenziju.

Problemi za Dodika se dodatno multiplikuju i agresivna kampanja protiv “Kvislinga” neće ih riješiti; štaviše, ta nakazna platforma obija mu se o glavu. Sve jače i jače.

Osmi (s)putnik

Mladen Ivanić, koji je u nekoliko navrata izvlačio Dodika sa dna političkog pakla, i ovaj put je bio spreman da priskoči u pomoć i dođe na ručak.

Međutim, shvatio je da bi dijeljenje salvete samo sa Čovićem i Dodikom pokazalo svu njegovu političku golotinju i novu javnu prodaju interesa Saveza za promjene, na čijoj listi je izabran za člana Predsjedništva BiH i kojem je okrenuo leđa odmah po tom izboru.

Ivanić je na sebe preuzeo ulogu mirotvorca, kojeg niko ni ne poziva, još manje želi, u toj ulozi.

Dodik se nekoliko puta poigrao sa njim, kada mu je zatrebao kao uže za izvlačenje iz političkog Pakla, a u SDS-u (ne i u Savezu) su (djeluje da jesu) shvatili koliko je licemjerna Ivanićeva prizemna i providna politička igra.

Lažni mirotvorac je go i neće tu uopšte pomoći najavljeno gostovanje na RTRS-u; Cilj tog gostovanja je rušenje projekta Saveza za promjene koji bi se mogao nazvati “TV Bastilja”, a na koji sa RTRS-a, potpomognuti “artiljerijom” SNSD-a, odgovaraju poodavno standardizovanom platformom “Kvisling”.

Pitam se da li će Borenović ikada shvatiti da je on za Ivanića bio i ostao žrtveni jarac; Kojeg Ivanić po potrebi prinosi na oltar sopstvenih političkih plitkih igrica.

SDS i PDP već sedmicama su u žestokom sukobu sa Javnim servisom, iznose se teške optužbe na račun menadžmenta te kuće (iz koje ne ostaju dužni) i njihove “prorežimske uređivačke politike”, a onda Ivanić sve to potre gostovanjem na RTRS!

Gostovanje Ivanića na RTRS-u neće donijeti baš ništa njemu, ali toj kući i Dodiku, koji Savez za promjene optužuje da “ruše RTRS po nalogu Izetbegovića”, itekako hoće!

Dok god Ivanić na bilo koji način bude doživljavan kao dio Opozicije, stvaranje zaista kvalitetne i snažne opozicije režimu jeste zidanje Skadra na Bojani.

Ivanić je za Savez, definitivno, osmi (s)putnik!