Rusmir Mesihović

Bili su pod nadzorom: Poznato stanje tri zaražene osobe u Sarajevu

bolnica

Kada je riječ o testiranjima Mesihović ističe da postoji doktrina po kojoj se radi i da se pokazala uspješnom

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo za Novinsku agenciju Patria kazao je da su tri osobe u Sarajevu zaražene koronavirusom iz klastera u Konjicu, tačnije s nesretnog derneka gdje se obilježavala godišnjica kompanije Igman.

„Sve tri osobe, što je najvažnije, imaju vrlo blagu kliničku sliku i vraćeni su kućama u izolaciju“, kazao je Mesihović, potcrtavajući da su sve tri zaražene osobe bile pod epidemiološkim nadzorom posljednjih pet dana.

„Svi su u dobrom stanju, a najvažnije je da su praćeni. Epidemiološke službe nastavljaju raditi“, kazao je Mesihović.

Ministar ističe da svi ljudi, uključujući sve sa zabave u Konjicu, ili pak one koji su putovali u zaražene zemlje treba da se jave epidemiološkim službama radi samoizolacije.

„Čuvajte svoje i tuđe zdravlje, molim vas vodite računa. Poštujte strogo svaka rješenja i preporuke“, kazao je Mesihović.

Kada je riječ o testiranjima Mesihović ističe da postoji doktrina po kojoj se radi i da se pokazala uspješnom.

„Najvažnije je da se testiranja izvode u certificiranim laboratorijima, a to su privatna poliklinika Alea i KCUS. Sljedeće sedmice kreću testiranja i u Općoj bolnici“, kazao je Mesihović, pozivajući na smirenost, pribranost i odgovornost građane Kantona Sarajevo, ali i cijele Federacije i BiH.

„Testova će biti dovoljno, ne brinite. Sve mjere su poduzete, koristimo sve veze da se nabave testovi. Dolazi još 5.000 testova. Ne treba dizati paniku treba paziti se i preporuke poštovati. Uključili smo i privatne zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost testiranja u cijeli proces“, dodao je ministar Mesihović.

Totalna obustava kretanja: Djeca i stariji ne smiju ni u auto!