Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bišćani spas od vrućine našli kraj hladne Une (FOTO)

BiH

una bihac (7)

Usred ljetnih vrelina, Bišćani su spas od vrućine danas potražili pored uvijek hladne rijeke Une, o kojoj se mnogo pričalo posljednjih dana usljed odluke o davanju saglasnosti za mini hidrocentralu u Nacionalnom parku Una. U četvrtak bi trebala biti održana vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihaća na kojoj bi gradonačelnik Emdžad Galijašević trebao predložiti poništenje sporne odluke o gradnji HE.

Bišćane koje smo danas zatekli na obalama Une kažu kako je to prirodni biser koji treba sačuvati.

“Una je biser i svi je trebamo čuvati. O hidrocentrali ne želimo govoriti, a još manje o politici. Ali, evo, vidite, Gradsko vijeće je donijelo zabranu da se pije alkohol na obalama Une, a opet sinoć je ostalo tone i tone flaša i smeća”, kazali su građani koji su se samoinicijativno organizirali da očiste obale Une.

Kažu da Unu čiste svake godine i ne želeći se predstavljati, ističu da se radi o “igračima bele pored Une”.

Uz Unu samo zatekli i kupače koji su nam kazali da je danas u vodi oko 15 stepeni. O hidrocentralama na Uni među građani koji su potražili rashlađenje uz njene obale ne žele pričati. Svi su čuli da će odluka biti povučena i sad čekaju da se to dogodi.

“Nemojte nas to pitati, ovdje smo došli da se odmorimo od svega, uživajte u tišini i žuboru, ili slobodno produžite”, kazali su mladići na jednom od brojnih riječnih otočića.