Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Assange: NSA prisluškivala i šefa njemačke diplomacije Steinmeiera

assange

Osim kancelarke Angele Merkel, na listi visokih njemačkih zvaničnika koje je prisluškivala Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) našao se i šef njemačke diplomacije Frank Walter Steinmeier.

Prema podacima Wikileaksa, poznatog po objavljivanju tajnih i anonimnih podataka o aktivnostima američke NSA, nakon što je meta prisluškivanja bila njemačka kancelarka Angela Merkel, NSA je tajno prisluškivala i njemačkog ministra Steinmeiera, otpravnika poslova u njegovom ministarstvu, te još najmanje 20 visokopozicioniranih njemačkih zvaničnika.

Kako piše njemački list “Suddeutsche Zeitung”, NSA je počela prisluškivati telefonske razgovore Steinmeiera, koji je bio na poziciji ministra vanjskih poslova i u njemačkoj vladi iz 2005. godine, tokom njegove prve zvanične posjete SAD-u.

Isti izvori tvrde da je Steinmeier prisluškivan prilikom svog, prema protokolu određenom razgovoru o zvaničnoj posjeti SAD-u koji je obavio u Njemačkoj, a tada je istakao da je posjeta prošla dobro.

Također u izvještajima je naveden i dio razgovora gdje se govori i o tome kako se Steinmeier nalazi pod pritiskom medija zbog aviona CIA-e koji su tada letjeli iznad Njemačke.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange je u prošlosedmičnom intervjuu za njemački list “Der Spiegel” izrazio spremnost da na zahtjev njemačkih institucija dostavi sva saznanja i dokumente koji govore o NSA-inom prisluškivanju kancelarke Merkel i drugih njemačkih zvaničnika.

“Posjedujemo dokumente koji govore o prisluškivanju njemačkih političara, posebno kancelarke Merkel i ministra vanjskih poslova Steinmeiera. Pored toga imamo i listu na kojoj se nalazi 56 visokopozicioniranih osoba bliskih kancelarki. Ne možemo odati svoje izvore, ali možemo dokazati njihovu validnost”, kazao je Assange.