gordana tadić

Bivša glavna tužiteljica BiH kaže da nije obaviještena o sankcijama SAD

gordana-tadic (1)

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na tzv. “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine (BiH) izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije obaviještena o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te da je “razočarana”.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od kog nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana”, kazala je Tadić za Radio Slobodna Evropa.

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na tzv. “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

OFAC u saopštenju navodi i da je “Tadić navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

“Tadić su sankcije određene temeljem izvršne odredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (E.O. 14033) za odgovornost ili suučesništvo, ili za direktno ili indirektno učešće u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju OFAC-a.

Gordana Tadić obnašala je dužnost glavne tužiteljice Tužilaštva BiH od 2019. do 2021. godine.

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH službeno ju je smijenilo 2021. nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog distribucijskog sistema predmeta osmišljenog da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužilaca na temelju lilnih ili političkih razloga”, navodi se u američkom obrazloženju sankcija.

Asim Sarajlić nije odgovarao na poziv RSE za komentar u vezi sankcija SAD.

U obrazloženju sankcija se navodi da je Sarajlić “ozloglašeni subjekt ‘afere Asim’, političke korupcijske afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke”. Sarajlić je, navodi se, optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu položaja i ovlasti, te trgovinu uticajem.

Asim Sarajlić visoki je dužnosnik Stranke demokratske akcije, vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Tadić i Sarajlić su stavljeni na listu sankcija sa još pet osoba sa Zapadnog Balkana, objavio je Američki ured za kontrolu strane imovine.

Prethodno je Britanija u ponedjeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.