moskva

Završen sastanak Putina i austrijskog kancelara Nehammera

AUSTRIA-VIENNA-KARL NEHAMMER-NEW CHANCELLOR
(211206) -- VIENNA, Dec. 6, 2021 (Xinhua) -- Austria's new Chancellor Karl Nehammer gives a speech at the handover ceremony in Vienna, Austria, Dec. 6, 2021. The federal government of Austria was reshuffled on Monday and Karl Nehammer was sworn in as the country's new chancellor. (Xinhua/Guo Chen)

Rekao je da se ne radi o prijateljskom sastanku. Kancelarov glasnogovornik je rekao da je sastanak održan u Putinovoj službenoj rezidenciji Novo-Ogarjovo koja se nalazi malo izvan glavnog grada

Austrijski kancelar Karl Nehammer danas je posjetio Rusiju i susreo se s Vladimirom Putinom.

Nehammer je prvi čelnik zemlje članice Evopske unije koji se susreo s Putinom otkako je 24. februara Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, prenosi BBC.

Rekao je da su razgovori s ruskim predsjednikom bili “vrlo direktni, otvoreni i teški” te dodao da je njegova najvažnija poruka Putinu bila da “rat u Ukrajini mora stati jer u ratu postoje samo gubitnici”.

Rekao je da se ne radi o prijateljskom sastanku. Kancelarov glasnogovornik je rekao da je sastanak održan u Putinovoj službenoj rezidenciji Novo-Ogarjovo koja se nalazi malo izvan glavnog grada.

Austrijski mediji rekli su da je sastanak trajao devedeset minuta.

Nehammer je izrazio solidarnost s Ukrajinom zbog ruske invazije i osudio ruske ratne zločine.

Njegova vlada također se pridružila drugim zemljama EU-a i odlučili su protjerati niz ruskih diplomata iz Beča.

Austrijski kancelar je prošlog vikenda posjetio Kijev i Buču, sjeverozapadno od glavnog grada.

Otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava u tome mjestu izazvala su talas međunarodnih osuda i pozive da se ruskim dužnosnicima sudi za ratne zločine.

Ured ruskog predsjednika Putina zasad se nije oglasio povodom sastanka s Nehamerom.