Bivši boraci iz TK: Slavljenje Šešeljevog oslobađanja ozbiljan problem

BiH

20160401_2_15056561_6831656_Web

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i saveza tokom današnje konferencije za medije, održane u Tuzli, poručili su da su ogorčeni haaškom presudom Vojislavu Šešelju, te da oštro osuđuju nereagiranje bh. vlasti u vezi sa jučerašnjim proslavama povodom Šešeljevog oslobađanja na ulicama Srebrenice, Bratunca i Istočnog Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Osim što smo zgroženi sramotnom presudom, kojom je oslobođena osoba koja je puškom navraćala na agresiju i čije je djelovanje za posljedicu imalo ogromne žrtve u Vukovaru i Bosni i Hercegovini, zabrinjavaju i ekstremistički pogledi grupa koje su jučer na ulicama Istočnog Sarajeva i Srebrenice otvoreno prijetile majkama, bošnjačkim povratnicama, među kojima su i one koje su uspjele preživjeti genocid˝, izjavio je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona (TK).

Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK smatra da su sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u presudama Šešelju i Radovanu Karadžiću, kojem je zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici izrečena zatvorska kazna u trajanju od 40 godina, zamijenile teze. Oslobađanjem zločinaca, navodi Hodžić, zapravo se osuđuju žrtve.

Učesnici konferencije poentirali su da se slavlje dešavalo preko puta Policijske stanice u Srebrenici, pred očima ˝čuvara sigurnosti˝ i to na dan kada se u ovom mjestu obilježavala godišnjica prvog ukopa 600 žrtava. Sramotno je, naglašavaju, što niko iz struktura vlasti ni ovaj put nije reagirao, isto kao što su izostale reakcije prilikom nedavnog postrojavanja četnika u uniformama kod Višegrada.

˝Upravo dolazim iz Bratunca gdje sam jučer vidio isto ono što sam vidio 1991. na 1992. godinu. Prema mojoj procjeni, bilo je 20-ak automobila koji su kružili duž Drine prema Srebrenici. Razgovarao sam i sa tamošnjim Srbima. Među njima ima ljudi koji to ne podržavaju, ali i onih koji takve poteze vide kao zaštitni znak Srba˝, rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK, te pozvao vlast da zaštiti uplašene povratnike od uvreda koje dolaze od četničkih simpatizera.

Ovakvi se potezi, ističe Hasanović, moraju shvatiti kao ozbiljan problem, jer ako ˝neki pojedinac u kratkim hlačama napravi problem, cijela se država digne da se on proglasi teroristom i da dobije što dužu zatvorsku kaznu, a kada neko prijeti povratnicima, tada je riječ o narkomanima kojih se sankcionira novčanim kaznama˝.