Za proizvođače bezalkoholnih pića i voda novi akcizni režim neprihvatljiv

Voda

Grupacija bezalkolnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore BiH održala je hitnu sjednicu povodom najavljenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se, kao i u slučaju piva, planira uvođenje posebne akcize od 0,15 KM/l.

Na sjednici Grupacije je izražena zabrinutost povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH i sačinjena analiza efekata ovakvog predloženog zakonskog rješenja.

– Ocjenjeno je da bi u današnjoj ekonomskoj situaciji u BiH, uvođenje posebne akcize na navedene proizvode u konačnici imalo više negativnih nego pozitivnih efekata – saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predložena promjena akciznog režima za proizvođače bezalkohonih pića i voda neprihvatljiva je iz više razloga. Navode, među ostalim, da povećanje akciza neće dovesti do povećanja prihoda u državnoj blagajni, već naprotiv, da će ih smanjiti.

-Direktni utjecaj predloženog povećanja akciza, i pored postojećih 0,10 KM, te uvođenje dodatne posebne akcize od 0,15 KM, bit će vidljiv u povećanju cijena proizvoda što će najviše pogoditi krajnjeg potrošača ionako slabe kupovne moći. Trenutna situacija je i da porezi u cijeni 1L proizvoda učestvuju u procentu od 40 posto, što je jako visok udio, a uvođenjem posebne akcize učešće poreza u prosječnoj cijeni bi isnosilo 45 do 50 posto u zavisnosti od pakovanja – navodi se u saopćenju.

Kao posljedicu toga, kako se dodaje, lokalna proizvodnja pretrpjet će ogromne štete u smislu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja „crnog tržišta” te smanjenja uplata u budžet po osnovu svih izvornih akciznih i poreskih prihoda.

Industrija bezalkoholnih pića i voda zapošljava više hiljada radnika, a podržava do deset puta više radnih mjesta koja direktno podržavaju ovu industriju u široj privredi, uključujući kupce (procjena je oko 50.000 kupaca) i dobavljače. Uvođenje najavljenih opterećenja rezultiralo bi otpuštanjem nekoliko hiljada zaposlenika u ovoj industrijskoj grani i sektorima koji podržavaju poslovanje naše industrije, navode iz VTK.

Članice Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda BiH smatraju da je prilikom donošenja bilo kakvih promjena akciznog režima u BiH potrebno konsultovati privredne subjekte u BiH, te strateški i studiozno istražiti kako će promjene utjecati na poslovanje domaćih privrednika.

S tim u vezi, Grupacija je uputila inicijativu za organizaciju hitnog sastanka sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem kako bi prezentovali argumente i činjenice za navedeni usaglašeni stav Grupacije o ovom pitanju.

Grupacija apeluje na sve nadležne institucije da svoje aktivnosti usmjere ka rasterećenju bh. privrede i podizanju njene konkurentnosti, navode iz VTKBiH.