Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trgovina utjecajem

Bivši poslanik USK pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu

rasim pajic
Foto: Arhiva

“Optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje”, navedeno je u presudi

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je presudu Općinskog suda u Cazinu, pa je Rasim Pajić, bivši poslanik u Skupštini USK, pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela trgovine uticajem, pišu Nezavisne novine.

Pajića je teretilo Tužilaštvo USK, a u optužnici je navedeno kako je, koristeći svoj uticajni položaj skupštinskog poslanika i stranačko poznanstvo s Admirom Hadžipašićem, direktorom Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus” iz Cazina, telefonskim putem od njega zatražio da se M.Č. izda diploma o završenoj srednjoj stručnoj spremi za zanimanje auto-lakirer.

Navedenu diplomu je izdao pomenuti centar, a da pri tome ta osoba uopšte nije pohađala nastavu niti je polagala nastavne predmete za to zanimanje. M.Č. je nakon toga diplomu predao u općinski organ uprave u Cazinu s ciljem dobijanja poticaja za obrtnu djelatnost.

“Dakle, optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje, čime je počinio krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci”, navedeno je u presudi.

Inače, treba istaći kako je prvobitnom presudom Općinski sud u Cazinu Pajića najprije oslobodio odgovornosti, ali se na tu presudu, zbog povrede sudskog postupka, žalilo Tužilaštvo USK, pa je Kantonalni sud u Bihaću naložio novo suđenje.