Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sjednice NSRS

EU u BiH: Žao nam je što se rukovodstvo RS odlučilo za podizanje tenzija

johann sattler
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Zeleno svjetlo za pristupne pregovore pokazalo je da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno da se vratimo za pregovarački sto”, stoji u tvitu Delegacije EU u BIH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagovala je na govor i ucjene predsjednika RS Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS.

-Žalimo što se rukovodstvo entiteta Republike Srpske odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode.

Ovaj izbor ne samo da šteti interesima građana, već djeluje i kao prepreka na putu BiH prema EU. Zeleno svjetlo za pristupne pregovore pokazalo je da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno da se vratimo za pregovarački sto – stoji u tvitu Delegacije EU u BIH.

Podsjećamo, NSRS-a je usvojila niz zaključaka kojim se prijeti da će ukoliko ne budu povučene tehničke izmjene Izbornog zakona kojeg je namentuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt napustiti odlučivanje u državnim institucijama i prekinuti evropski put BiH.

Također su usvojili i Nacrt svog izbornog zakona prema kojem bi RIK bio nadležan za provođenje izbora, osim za Predstavnički dom BiH i Predsjedništvo BiH.

Također, usvojen je i nacrt zakona kojim se organizacija lokalnih izbora i općih izbora za entitetski nivo vlasti prepušta u ruke entitetske izborne komisije.