Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RASIPNIŠTVO U INSTITUCIJAMA

Bivši saziv Predsjedništva BiH u prošloj godini na putovanja potrošio više od 640.000 KM

predsjedništvo BiH
FOTO: Arhiva
Komšić, Dodik i Džaferović: Gume su se trošile udarnički

Na autogume je u prošloj godini Predsjedništvo BiH potrošilo oko 40 hiljada KM, dok je u 2021. za gume potrošeno oko 28 hiljada KM

Uprkos tome što se Predsjedništvo BiH može pohvaliti impresivnim voznim parkom od 40 vozila, u prošloj godini je ova institucija iznajmljivala vozila i to nas je koštalo oko 30 hiljada KM.U porastu su i troškovi za „iće i piće“ koji su nas koštali oko 162 hiljade KM, dok je u 2021. godini za te svrhe potrošeno oko 117 hiljada KM.

Predsjedništvo BiH u prošloj godini je ukupno potrošilo oko 7,3 miliona KM , što je u odnosu na 2021. godinu kada je ova institucija potrošila oko 5,9 miliona KM iznos veći za čak oko 1,4 miliona KM.

Od potrošenog novca u prošloj godini, najveći dio otišao je na plate i naknade zaposlenih i to 4,6 miliona, dok je za ove namjene u 2021. isplaćen iznos od oko 4,2 miliona KM.

predsjedništvo bih izvještaj
FOTO: Faksimil
Dio Izvještaja o radu Predsjedništva BiH za 2022. godinu (tabela)

Prema podacima iz Izvještaja o radu Predsjedništva BiH u 2022.godini u koji je Fokus imao uvid na kraju 2022.godine u toj instituciji je bilo zaposleno 108 osoba.

U odnosu na 2021.godinu vidljivo je da su u 2022. značajno porasli putni troškovi , a poznato je da najčešće putuju članovi Predsjedništva BiH u čijem sazivu su do novembra prošle godine bili Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

ZA AUTOGUME OKO 40 HILJADA KM

Tako je u prošloj godini na putovanja Predsjedništvo BiH potrošilo oko 646 hiljada KM, a godinu ranije ti troškovi su iznosili oko 415 hiljada.

Pretpostavlja se da su putni troškovi Predsjedništva BiH u prošloj godini porasli zbog toga jer je 2022. godina bila izborna i tadašnji članovi kolektivnog šefa države su aktivno učestvovali u kako zvaničnoj kampanji koja traje mjesec, tako i u nezvaničnoj koja u BiH u godini kada se održavaju izbori traje na način da se mjesecima prije izbora vode provode razne aktivnosti, a sve na račun građana.

Da se u izbornoj godini mnogo više putovalo pokazuju i podaci o troškovima popravka i održavanja automobila iz voznog parka Predsjedništva BiH na što je potrošeno oko 133 hiljade KM, dok je u 2021. godini za iste namjene potrošeno oko 106 hiljada KM.

Na autogume je u prošloj godini Predsjedništvo BiH potrošilo oko 40 hiljada KM, dok je u 2021. za gume potrošeno oko 28 hiljada KM.

Uprkos tome što se Predsjedništvo BiH može pohvaliti impresivnim voznim parkom koji je prema posljednjem revizorskom izvještaju za 2021. godinu brojao 40 vozila, u prošloj godini je ova institucija iznajmljivala vozila i to nas je koštalo oko 30 hiljada KM, dok je za iste usluge u 2021.plaćeno oko 19 hiljada KM.

NAGRADE ZA STABILNOST U RADU

Predsjedništvo BiH je u prošloj godini sudeći prema troškovima reprezentacije čašćavalo na račun građana mnogo više u donosu na 2021. godinu jer su za „iće i piće“ potrošili oko 162 hiljade KM, dok je u 2021. godini za te svrhe potrošeno oko 117 hiljada KM.

U ovoj državnoj instituciji su i prošle godine dodijeljene „Jubilarne nagrade za stabilnost u radu“ u iznosu nešto većem od devet hiljada KM, dok su godinu ranije za te nagrade isplatili oko šest hiljada KM.

Za usluge „stručnog usavršavanja“ Predsjedništvo BiH prošle godine je potrošilo oko 25 hiljada KM, a za iste usluge u prethodnoj godini je isplaćeno oko osam hiljada KM. Ko je koga usavršavao i za koje poslove nije navedeno.