Bespravni objekat posluje 12 godina

Bliži se kraj sapunici na Vrelu Bosne: Općina Ilidža odbila dati dozvolu Budnjinom „Labudu“

restoran_labud_ilidza

Bespravno izgrađeni objekat za kojeg je već utvrđeno da predstavlja ekološki incident neometano posluje 12 godina, Budnjo se opet žalio, sada Ministarstvu

Služba za prostorno uređenje Općine Ilidža odbila je izdati naknadnu urbanističku saglasnost za legalizaciju bespravno izgrađenog restorana “Labud” na Vrelu Bosne koji je u vlasništvu grupacije Hoteli Ilidža Alije Budnje.

Piše: A. DUČIĆ

Ovim potezom nagoviješteno je privođenje kraju „sapunice” u vezi sa ovim objektom za kojeg je Vlada KS još 2009. godine zvaničnim aktom ustanovila da predstavlja „ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana i uništava izuzetno prirodno bogatstvo i dovodi do zagađanje vrela“.

Kako je Fokus.ba već pisao, 12 godina nakon toga, Budnjin objekat neometano posluje, a na osnovu zastupničkog pitanja zastupnice u Skupštini KS Danijele Kristić, iz Ureda za borbu protiv korupcije su kazali da su u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuli postupak provjere i prikupljanja relevantnih podataka od nadležnih organa vezano za ovaj slučaj.

Kanton Sarajevo vs. Alija Budnjo: Restoran na Vrelu Bosne 12 godina radi bez dozvole

U novom aktu kojeg potpisuje općinski inspektor Hasan Zemanić, stoji da su protiv spomenutog rješenja Službe za prostornog uređenja Općine Ilidža donesenog 25. maja, Hoteli Ilidža 16. juna uložili žalbu drugostepenom organu, a to je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Tako je ostalo još na ovoj instanci da konačno stavi pečat na ovu sapunicu koja traje 12 godina.

Naime, gotovo nevjerovatno zvuči da su, počevši od Vlade KS, u ovu priču uključene sve moguće nadležne institucije na nivou KS i Općine Ilidža. Također, Vladin zaključak iz 2009. godine otišao je i Kantonalnom tužilaštvu radi poduzimanja potrebnih radnji.

Podsjetimo, Kantonalna inspekcija je navela da je Vlada KS još 2009. godine naložila resornim ministarstvima da svako u okviru svog djelokruga odmah izdaju naloge nadležnim inspektoratima za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta, i to u saradnji sa KJKP Rad i policijom. Kao krajnji rok za realizaciju ove naredbe naveden je 27. april 2009. godine.

No, samo dan kasnije Ministarstvu prostornog uređenja KS šalje se informacija u kojoj stoji da je predsjednik Uprave Hoteli Ilidža podnio zahtjev za legalizaciju objekta zajedno sa proširenjem za magacinski prostor i novu platformu za ljetnu baštu.
Poslije toga, Budnjo se žalio i na odluku Vlade KS, i sve je vraćeno na prvostepeni organ na ponovni postupak. A taj postupak trajao je do 25. maja rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža.

Portal Fokus.ba zatražio je službenim putem zvanično izjašnjenje Budnje odnosno Uprave Hoteli Ilidža u vezi sa novom odlukom Općine Ilidža, no odgovor nismo dobili.