Blokada izvoza mlijeka: Kalaba tvrdi da je primjedba stigla kasno

Mirko Šarović o odobrenju FVO-a: BiH na pragu zelenog svjetla za izvoz mlijeka u EU

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba nakon sastanka sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH je kazao da su uložili protestnu notu, koja će dalje biti upućena na razmatranje, te da u Delegaciji EU još ne znaju koja je država članica EU podnijela žalbu i tako blokirala izvoz bh. mlijeka.

Naveo je da i dalje smatra da je ta žalba stigla kasno, kao i da će tražiti hitan sastanak u Briselu da bi razgovarali o tome.

[pull_quote_right]Šarović potvrdio da je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU[/pull_quote_right]

– Ne znamo koja je primjedba. Mi ispunjavamo sve uslove EU, a primjedba bi trebala biti stručne prirode i ide na Komitet za hranu i zdravlje životinja. Poslije ide na drugi Komitet za hranu životinjskog porijekla i tu se glasa o toj žalbi, nakon čega će biti donesena odluka prostom većinom. Danas smo uložili protestnu notu na činjenicu da je primjedba stigla nakon isteka roka za žalbe – kazao je Kalaba.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković koji također konkretne odgovore očekuje iz Brisela i nadležnih institucija.

Naveo je da smatra da se radi o prolongiranju ovog posla napominjući da je BiH ispunila sve uslove za izvoz mlijeka.

– Trebamo biti svjesni da je EU interesna zajednica i da mi u svemu tome trebamo imati svoj interes i da ne čekamo na njihove reakcije, nego da uvijek trebamo imati incijativu. Smatram da je ovo dobra nauka za nas i za neke druge stvari kada budemo radili, pogotovo što želimo da izvozimo piletinu i konzumna jaja u EU – dodao je Nešković.

Po njegovom mišljenju, najveće posljedice će snositi privrednici, odnosno oni koji su namjeravali da izvoze i koji su napravili određene dogovore i rokove.

Mediji su prenijeli da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio da je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU.