Doboj

Blokirali magistralni put zbog odluke CIK-a da ne potvrdi izbore

Zbog protesta građana trenutno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Karuše-Doboj na ulazu u Doboj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Nekoliko stotina građana Doboja, nezadovoljnih odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da ne potvrdi rezultate lokalnih izbora u ovom gradu, blokiralo je magistralni puta Doboj-Maglaj, u dobojskom naselju Vila.

Podsjetimo, CIK nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK-u.

U zahtjevu se traži da budu smijenjeni aktuelni predsjednik i članovi Gradske izborne komisije, da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti.

Oni su zatražili da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije i da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor.

Zbog protesta građana trenutno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Karuše-Doboj na ulazu u Doboj, saopćeno je iz BIHAMK-a.