Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bloomberg: Pelješki most će biti izgrađen

peljeski_most

Zahvaljujući članstvu u EU i širenju kineskog uticaja i novca, Hrvatska će uspjeti da izgradi Pelješki most i pored protivljenja BiH, piše Bloomberg.

„Oživio je plan da se izgradi most vrijedan 526 miliona eura, što je projekat koji je zaustavljen još 2007. godine. Kineska grupacija će raditi na izgradnji i učestovat će sa 85 posto potrebnih finansija. Vlada Hrvatske će obezbjediti ostatak“, navodi ovaj ugledni biznis magazin.

Podsjećamo, BiH se protivila ovom projektu, jer bi na taj način ostala bez potpuno otvorenog izlaza na more.

No, i pored toga Pelješki most će biti izgrađen do 2021. godine, piše Bloomberg.

Hrvatska očekuje veliku ekonomsku ekspanziju na ovom dijelu svoje teritorije nakon što most bude završen.

„Ovaj most je naš spas. Vjerovatno će po završetku ovog mosta biti više buke, ali očekujemo više turista i to će spriječiti ljude da napuštaju Hrvatsku“, kaže mještanin Zdravko Lazić.

Obližnje selo Komarna je već osjetilo pozitivne efekte izgradnje mosta. Restorani se šire i grade se novi objekti. Mještani ističu da je Pelješac ostao nerazvijen upravo zato što nije imao dobru putnu infrastrukturu.

„Kada turisti dođu, doći će i investitori“, naveli su.

Procjene vlasti u Hrvatskoj su da će ova regija po završetku izgradnje mosta imati godišnji ekonomski rast od 7,2 posto, te da će doći do značajnog rasta u sektorima trgovine i turizma.

Gradnja mosta dio je velikog širenja kineskog uticaja u Evropi, navodi Bloomberg. Kinezi su vlasnici luka u Španiji, Grčkoj i Belgiji, pa čak i jednog aerodroma u Njemačkoj. Također, ulažu u zemlje istočne Evrope kao što su Poljska, Češka i Bugarska, te na Balkanu – u Tirani i Beogradu.