Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bodonyi: Francuska je spremna da brani vrijednosti čovječanstva

Claire-Bodonyi111

Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi kazala je danas novinarima u Sarajevu da je sinoćnji napad u Parizu, kada je živote izgubilo više desetina ljudi, drugi teroristički napad u Francuskoj ove godine.

– I ovaj put Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za to – tvrdi ambasadorica.

Podsjetila je na izjavu predsjednika Francuske Françoisa Hollandea koji je ranije izjavio da je ovo ratni čin i najavio da će u Francuskoj biti tri dana nacionalne žalosti.

– Iako su svi u šoku Francuska i kada je “ranjena” ona će se opet “dići”. Spremna je da brani svoje vrijednosti jer to nisu samo francuske vrijednosti nego vrijednosti cijelog čovječanstva – istaknula je Bodonyi.

Zahvalila je bh. dužnosnicima koji su uputili izraze saučešća, naglašavajući da je Francuska snažna i odlučna da se sa svojim saveznicima bori da ovaj svijet bude slobodan.

Kako je kazala, u sinoćnjem terorističkom napadu u Parizu, kada su napadnuti restorani, kafići, nacionalni stadion i koncertna dvorana, ubijeno je 127 osoba, više desetina je hospitalizirano, a nekoliko desetina osoba je u teškom stanju.

– Mislimo na njihove porodice i sudjelujemo u njihovoj boli – podvukla je Bodonyi.

Dodala je da je u posljednjih nekoliko sati značaj broj policijskih i vojnih snaga raspoređen u Parizu, naglašavajući da Francuska ima mogućnosti da se odbrani, a sve službe rade zajedno.

– Znamo da napadači dolaze izvana, ali sasvim sigurno je da su imali saučesnike u Francuskoj. Napadači su bili u civilu što je znak da se radi o terorističkim djelima jer se nisu vojnici borili protiv vojnika – pojasnila je.

Iznijela je stav da iako su Francuzi šokirani i ljuti što je taj napad bio usmjeren protiv Francuske, ostat će ujedinjeni posebno zbog činjenice da je još uvijek nepoznanica koliko je napada moglo biti.

Istraga je u toku, situacija nije stabilizirana, stanovnici Pariza su dobili instrukcije da ostanu u svojim domovima, više terorista je ubijeno tokom sinoćnjeg napada, ali opasnost još uvijek nije otklonjena.

U Francuskoj su u toku sastanci na visokom nivou gdje se donosi odluka o narednim koracima i odgovorima koji će uslijediti.