Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojić: Osigurati poštovanje prava na slobodu govora u BiH

borislav bojic123

Institucije vlasti na svim nivoima u BiH trebaju da poštuju pravo na slobodu govora, slobodu medija i medijskog izražavanja, kao i da učine sve iz njihove nadležnosti da se značajno smanji broj zabilježenih pritisaka, prijetnji, zastrašivanja i napada na novinare i novinarske slobode u BiH, poručio je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borislav Bojić povodom 2. novembra, Međunarodnog dana zaštite novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želim da upozorim javnost na značajno povećan broj slučajeva kršenja prava na slobodu govora, kao i slučajeva napada na slobodu medija i novinare u Bosni i Hercegovini. O tome u posljednje vrijeme, sa velikom zabrinutošću, govore i izvještaji međunarodnih i domaćih organizacija i institucija koje se bave zaštitom medijskih sloboda i bezbjednošću novinara”, naveo je Bojić.

On je istakao da je u svom ovogodišnjem „Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH“, Institucija ombudsmena za ljudska prava upozorila na to da je stanje medijskih sloboda danas lošije nego ranijih godina, potkrepljujući to primjerima pritisaka, zastrašivanja i fizičkih napada na novinare, zbog koji se Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine nalazila na 65. od ukupno 180 država obuhvaćenih istraživanjem međunarodnih organizacija za zaštitu novinara.

“U ovom izvještaju Institucija ombudsmena istovremeno ukazuje i na učestalo kršenje socijalnih prava i na loš radno – pravni status novinara, što su kriteriji koji značajno utiču na kvalitet medijskog izvještavanja u BiH. Na značaj poštovanja slobode govora i slobode medija u svakom demokratskoj društvu upozorava se i u Izvještaju Savjeta ministara BiH, koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u avgustu prošle godine. Međutim, usvajanjem ovog izvještaja i zaključaka o snažnijem angažmanu institucija u vezi sa poštovanjem ovih prava i sloboda, ne smije i ne može biti zaustavljena potreba da se društvo i država na instutucionalan način bavi svim slučajevima napada na novinare i novinarske slobode, baš kao i slučajevima zloupotrebe tih prava i sloboda, posebno ako je riječ o širenju govora mržnje i raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti u elektronskim, pisanim i onlajn medijima”, naveo je Bosić.

Naglasio je potrebu da se podrži preporuka Institucije ombudsmena o potrebi da se napadi na novinare tretiraju kao krivična djela napada na službena lica u obavljanju službenih dužnosti, baš kao i potrebu da se institucionalno podrže Fond za odbranu novinara i drugih medijskih radnika pred sudovima, kao i aktivnosti „Koalicije za borbu protiv mržnje“ u vezi sa pooštravanjem zakonskih sankcija za širenje govora mržnje putem medija.

“Imajući u vidu i jasan stav institucija Evropske unije prema kome će obezbjeđivanje slobode izražavanja i slobode medija biti jedan od glavnih izazova s kojim će se BiH suočiti u procesu evropskih integracija, kao i stalnu preporuku Evropske komisije da se obezbijedi politička nezavisnost i finansijska stabilnost javnih servisa u BiH, snažno apelujem na institucije vlasti na svim nivoima da poštuju pravo na slobodu govora, slobodu medija i medijskog izražavanja, kao i da učine sve iz njihove nadležnosti da se značajno smanji broj zabilježenih pritisaka, prijetnji, zastrašivanja i napada na novinare i novinarske slobode u Bosni i Hercegovini“, navodi predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića.