Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojić na regionalnoj konferenciji o jačanju nezavisnih institucija

borislav bojic123

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić učestvovat će u radu regionalne konferenciji o temi ”Jačanje učinkovitosti nezavisnih institucija: uloga parlamenata u regiji zapadnog Balkana” koja će naredna dva dana biti održana u Prištini.

Bojić, koji je i predsjedavajući Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, učesnicima će se obratiti u okviru sesije o zakonodavnom nadzoru nezavisnih tijela. U toj sesiji planirana je rasprava o načinu funkcioniranja parlamentarnog nadzora nezavisnih tijela i o izazovima s kojima se parlamenti susreću u provođenju nadzorne funkcije.

Na regionalnoj konferenciji, koju organizira Misija OESS-a na Kosovu, bit će govora i o financijskoj nezavisnoti i radu nezavisnih institucija. Kako je najavljeno, bit će predstavljena iskustva u postizanju delikatne ravnoteže između nezavisnoti od političke kontrole i odgovornosti prema javnosti.

Planirano je, također, da se vodi rasprava i o odnosu između nezavisnih institucija, zakonodavaca i javnosti, kao i o mogućnostima jačanja nezavisnih institucija putem ponovne izgradnje povjerenja javnosti i promoviranja javnog učešća.

Učesnici će razgovarati i o iskustvima u razvijanju odnosa između zakonodavaca i nezavisnih institucija u državama Evropske unije, o izazovima i prilikama za regionalnu saradnju, te o tome kako ojačati ulogu parlamenata u unapređenju rada nezavisnih institucija, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.