Bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” uskoro postaje kantonalna

BiH

opca-bolnica-sarajevo1

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Javnu ustanovu Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, jer ta bolnica planira uvesti odjel pedijatrije te steći uvjete da postane kantonalna bolnica.

Direktor te zdravstvene ustanove Zlatko Kravić naglasio je da su zahvaljujući Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo do sada izdvojena sredstva u iznosu od tri miliona i 760 hiljada KM od kojih su kupljeni magnet, CT, a planirana je i nabavka dvoglave gama-kamere čijom upotrebom će postati prva zdravstvena institucija u državi koja će moći raditi scintigrafiju trenutno najsavremenijom tehnologijom.

– Milion koji ćemo dobiti iz kantonalnog budžeta za ovu godinu utrošit ćemo za nabavku mobilijara, čime ćemo konačno promijeniti sve krevete koji datiraju još iz vremena u kojima je ova bolnica djelovala u sastavu bivše JNA – pojasnio je direktor Kravić.

Babić je informirana i da je u proteklom periodu otvorena još jedna operaciona sala i preuzeta kompletna sekundarna zaštita na nivou Kantona Sarajevo te, što je i najvažnije, vraćeno je povjerenje građana u tu ustanovu.

– Do sada su kupljeni urološki i operativni laseri, uvedene nove metodologije, zašto je bilo neophodno i dodatno edukovati kadrove – dodao je direktor Kravić.

Po njegovim riječima, postoje i određeni problemi s kojima se susreću u radu, a koji se uglavnom tiču finansiranja, te je istakao važnost kontinuirane podrške od Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.