Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić i Grabar-Kitarović o trilaterali s BiH: Prihvatljiv i poželjan mehanizam

kolinda grabar kitarovic – aleksandar vucic 1

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u Bosni i Hercegovini, da ni na koji način to ne žele da kvare te da žele da se takvi odnosi uspostave i sa bošnjačkom zajednicom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Što se tiče BiH i mogućih trilaterala, mi smo uvijek za svaku vrstu razgovora. Gospodin Čović (Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, op.a.) je rado viđen gost u Beogradu, uvijek je dobrodošao, imamo visok stepen saglasnosti po različitim pitanjima. Nisam ulazio u detalje oko izbornih zakona i ne bih se izjašnjavao, jer ne bi bilo fer. Smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH, ni na koji način to ne želimo da kvarimo i želimo da takve odnose uspostave sa bošnjačkom zajednicom”, poručio je Vučić.

Da je trilaterala između Hrvatske, Srbije i BiH, jedan od, ne samo prihvatljivih nego i poželjnih mehanizama, izjavila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Gdje možemo razgovarati o pitanjima koja opterećuju današnju BiH, a i činjenicom da i Hrvatska i Srbija jamče mir u BiH temeljem Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sljedom toga imamo ne samo pravo nego i obvezu čuvati mir i sigurnost naše susjedne države”, poručio je Grabar-Kitarović.

Govorila je i o Izbornom zakonu u BiH kazavši da je Hrvatska stava da se on treba mijenjati i nadograđivati.

“Hrvatska je među onim državama koja smatraju da se on treba mijenjati i nadograđivati i da u promjenama treba poštivati od odluke Ustavnog suda BiH preko presude Sejdić-Finci do samog načela funkcioniranja Dejtonskog ugovora, a to je jednokopravnost triju naroda, što znači da hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati, da on bude i politički predstavnik”, poručila je Grabar-Kitarović.

Svečani doček Vučiću, koji je doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj, priređen je u prijepodnevnim satima u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku, nakon čega je uslijedio susret dvoje predsjednika i bilateralni sastanak službenih delegacija Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Vučićeva posjeta glavnom gradu Hrvatske praćena je visokim mjerama sigurnosti. Ulice kojima je prošla kolona sa srbijanskim predsjednikom, koji je prethodno avionom doputovao na Međunarodni aerodrom “Franjo Tuđman”, bile su u potpunosti blokirane za saobraćaj.

Od jutros na jarbolima duž ulica kojima prolazi Vučićeva kolona istaknute su zastave Srbije, a cijelu posjetu obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Tokom dana Grabar-Kitarović i Vučić obratit će se učesnicima Hrvatsko-srpskog gospodarskog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori te posjetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gdje će se susresti s mladima.

Predsjednik Republike Srbije susreo se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a susrest će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Drugog dana posjete Vučić će posjetiti općinu Gvozd, naselje Vrginmost te prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.