Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kampus" u Rakovici

Borba s ovisnošću: Trenutno imamo 15 korisnika na rezidencijalnom tretmanu

Inače, dan u Kampusu jasno je strukturisan i prilagođen potrebama korisnika. Od jutarnjih sati imaju razne aktivnosti, uključeni su u individualni i grupni rad, radnu i okupacionu terapiju, zatim sport, edukativne radionice…

Iz ralja droge, bez obzira na to koliko je neko dugo uvučen u taj pakao, moguće se izvući. Put nije lak, ali uz jaku volju za životom i želju da se zauvijek izađe iz tog začaranog lavirinta, nije nemoguće. To najbolje pokazuju brojke uspješno izliječenih ovisnika koji su prošli tretman u Terapijskoj zajednici Kampus.

U ovoj ustanovi koja se nalazi u prirodnom ambijentu nadomak Sarajeva, u naselju Rakovica, trenutno se za bolje sutra bori više od 15 ljudi. Cilj im je isti da uspiju i da se nikada više ne vrate na stari put. Naime, često se dešava da osobe koje se bore sa ovisnošću nerijetko imaju problem i sa alkoholom.

– Trenutno imamo 15 korisnika na rezidencijalnom tretmanu, te 8 koji se završili taj program i nalaze se na tretmanu koji uključuje savjetovanje i podršku. Alternativnu krivičnu sankciju “Rad za opće dobro na slobodi”, koja se primjenjuje od 2011.godine, u Kampusu trenutno provodi 13 osoba – kazao je za “Dnevni avaz” doc. dr. Šahim Kahrimanović, šef službe za stručno- terapijske poslove.

Pored ljudi s kojima trenutno rade svakodnevno su na raspolaganju i svima onima koji žele da se informišu za ulazak u tretman, dobiju savjet kako pomoći nekome ko ima problem ovisnosti u porodici…

Kako ističe Kahrimanović, rad sa korisnicima koji imaju probleme ali i njihovim porodicama, veoma je kompleksan i zahtjevan. To je posao sa čestim kriznim intervencijama, radom na motivaciji za ulazak i ostanak u tretmanu, traženje izlaza iz labirinta ovisničkog života, mnogobrojne stigme i predrasude prema ovisnicima…

-Rad u pomagačkim profesijama traži konstantnu povećenost. Naša namjera jeste da se za vrijeme tretmana korisniku pokaže, ali i da on shvati, da postoji jedan novi, bolji i zdraviji život, bez droge. Tome svjedoče osobe koje su zahvaljujući tretmanu kod nas ponovo počele zdrav i društveno prihvatljiv život. Zbog toga smo, kao tim, veoma srećni – kazao je Kahrimanović.

Inače, dan u Kampusu jasno je strukturisan i prilagođen potrebama korisnika. Od jutarnjih sati imaju razne aktivnosti, uključeni su u individualni i grupni rad, radnu i okupacionu terapiju, zatim sport, edukativne radionice… Za koncept i provođenje tretmana zaduženi su socijalni radnici, psiholozi, sociolozi, sportski treneri, radno-okupacioni terapeuti.

U budućnosti plan je da se Kampus posveti i drugim kategorijama stanovništa. Želja im je da organiziraju psihosocijalni rad i sa pripadnicima boračke populacije, a koji imaju probleme sa ovisnostima.

-Okruženje Kampusa, lokacija i ambijent su sami po sebi terapeutski, što će pozitivno utjecati i na boravak ove vrstu populacije. Zatim, planiramo se posvetiti sve većem problemu beskućnika koji su ovisnici. Isto tako, planirano je uvođenje dnevnog boravka, kao i kraći programi rehabilitacije od ovisnosti – najavio je Kahrimanović.