Globus

korona virus

Za imunitet krda trebaće vakcinisati i do 90 posto stanovništva?

25/12/2020

Prvi će se vaksinisati zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova, izabrani zvaničnici i vatrogasci

Možda će biti potrebno vakcinisati do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, prenosi Reuters.

Više od milion Amerikanaca, oko 0,3 posto populacije, primilo je prvu dozu vakcine protiv Covida-19 od 14. decembra, pokazuju podaci su Američke agencije za kontrolu bolesti.

Fauci, koji savjetuje i predsjednika Donalda Trumpa i novoizabranog predsjednika Joe Bidena u pandemiji, priznao je da je postepeno povećavao svoje procjene o potrebnoj vakcinaciji populacije. Ranije ove godine obično je govorio da je potrebno vakcinisati 60 do 70 posto stanovnika za stvaranje imuniteta krda.

– Zaista ne znamo koliki je stvarni broj. Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto. No neću reći 90 posto – rekao je Fauci za “New York Times”.

Sjedinjene Države u srijedu su drugi dan zaredom zabilježile više od 3.000 mrtvih. Ukupno je potvrđeno 326.333 žrtava covida-19 prema podacima agencije Reuters.

Prvi će se vaksinisati zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova, izabrani zvaničnici i vatrogasci. Većini Amerikanaca je rečeno da bi moglo proći najmanje šest mjeseci prije nego što prime vakcinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.