BiH

Brisel

Borell s liderima Zapadnog Balkana: Ubrzati reforme i ispuniti očekivanja građana

19/05/2021

Lideri su potvrdili posvećenost regionalnoj saradnji i složili su s da nastave sarađivati u rješavanju globalnih problema, kao što je pandemija koronavirusa

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije,Josep Borrell, održao je radnu večeru sa šest lidera zapadnog Balkana. Razgovarano je o budućnosti regije i glavnim izazovima s kojima se ove zemlje suočavaju. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Kako je saopćeno iz EU, sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

– U otvorenoj i iskrenoj atmosferi, visoki predstavnik Borell i lideri Zapadnog Balkana imali su zajednički strateški osvrt na načine ubrzanja reformi kako bi se ispunila očekivanja građana o integracijama u EU, kao i pristupima za jačanje pozitivnih konstruktivnih narativa u regionu. Složili su se da je integracija Zapadnog Balkana u EU ključni strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i EU i regije – navodi se u saopćenju, prenosi N1.

Lideri su potvrdili posvećenost regionalnoj saradnji i složili su s da nastave sarađivati u rješavanju globalnih problema, kao što je pandemija koronavirusa.

– Ovim neformalnim sastankom, visoki predstavnik Borell oživio je tradiciju neformalnih sastanaka sa liderima Zapadnog Balkana. Ovakvi sastanci će biti nastavljeni u budućnosti – poručeno je iz EU.

Večeri su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije Edi Rama, Sjeverene Makedonije Zoran Zaev, Kosova Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.