Borenović i Cormack: Politička stabilnost preduslov napretka

Dejtonski mirovni sporazum i ustavno uređenje Bosne i Hersegovine, s Republikom Srpskom i Federacijom BiH, dobar je okvir za razvoj i napredak zemlje – rečeno je danas na sastanku predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack.

PDP ima jasne ciljeve – politička stabilnost kao preduslov ekonomskog napretka i stvaranje zdravog okruženja u društvu ‎uz vladavinu prava i medijske slobode, saopćeno je iz te stranke.

Jedan od najvećih izazova, osim ekonomskih reformi, kako je rekao Borenović, bit će zaustavljanje negativnih demografskih trendova, odlazak stanovništva iz RS-a i pronatalitetna politika.

Upoznao je Cormack s namjerom da značajan akcent partijskog djelovanja u narednom periodu bude stavljen na nove programske politike, rad kroz programske savjete i Političku akademiju za mlade i da se PDP ozbiljno priprema za izbore sa stručnim i odgovornim ljudima koji će raditi na obnovi RS-a.

Borenović se zahvalio američkoj ambasadorici na njenom čestom prisustvu u Banjoj Luci i RS-u na obilježavanju značajnih datuma za taj bh. entitet, poput spomena žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Donjoj Gradini, kao i podršku koju kroz projekte pruža Ambasada SAD-a lokalnim zajednicama u RS-u, saopćeno je iz PDP-a.