Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prema evropskom istraživanju prosjek studiranja u BiH je 8,3 godine

turisti mostar turizam

Na portalu “EF English Proficiency Index” objavljena je lista od 72 zemlje u kojima se najbolje govori engleski jezik.

U taj poredak uračunate su zemlje van engleskog govornog područja, a zemlje su kvalifikovane u četiri grupe i to vrlo visok, visok, srednji, nizak i jako nizak nivo.

Od 72 zemlje van engleskog govornog područja, BiH je zauzela 26 mjesto, što je svrstava u treću kategoriju – srednjeg nivoa.

Po EF klasifikaciji, BiH ima indeks od 56.17, što je u Evropi stavlja na 20. mjesto od 26 zemalja koje su uvrštene u istraživanje.

EF navodi da je dostupnost interneta u BiH 60,8 odsto, te da studenti u BiH u prosjeku studiraju 8,3 godine.

Njihovo istraživanje pokazuje da statistički žene govore bolje engleski jezik od muškaraca (57,36:55,45), što je nešto više od evropskog prosjeka.

Od zemalja regije, jedino je uvrštena još Srbija, koja se nalazi na 17. od 72 mjesta. Prema ovom izvoru i klasifikaciji, Holandija je zemlja u kojoj se najbolje govori engleski jezik u svijetu, a slijede je Danska, Švedska, Norveška, Finska, Singapur i Luksemburg.

Sve pobrojane zemlje nalaze se u prvoj kategoriji – veoma visokog nivoa poznavanja i govora najrasprostranjenijeg jezika svijeta.

BiH je po ovim navedenim parametrima po EF indeksu ostavila zemlje poput Francuske, Italije, Južne Koreje, Rusije, Japana, Kine i Turske.