Visoki predstavnik EU

Borrell u bazi EUFOR-a: Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH

220316_borrel_97237

Napomenuo je da je važnost mira i sigurnosti nesporna i da svako ima ulogu u njihovom očuvanju

Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini, poručio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell danas u bazi Butmir, pored Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Borrell je posjetu Bosni i Hercegovini počeo je u bazi Butmir, gdje je prisustvovao još jednom događaju obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta snaga EUFOR-a tokom kojeg je general-bojnik Anton Wessely izvršio postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalne bojne uključujući i nedavno aktivirane pričuvne snage.

Borrell je podsjetio da je operacija Althea pokrenuta u decembru 2004. godine sa isključivom namjenom osiguranja stabilnosti i sigurnosti susjedstva.

“Bosna i Hercegovina svakako jeste dio susjedstva Evropske unije. Jedan od osnovnih zadataka bilo je i obučavanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i mislim da svi možemo biti ponosni na ove rezultate koje smo zajednički ostvarili. Govorimo o istinski multinacionalnim snagama”, rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, u okviru snaga EUFOR-a dodatno su ojačali postojeće kapacitete, kao i ljudstvo sa dodatnih 500 vojnika.

“Ovo, prije svega, jeste i treba se razumjeti kao mjeru predostrožnosti. Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini. Mislim da je ova poruka opredjeljenja i odlučnosti važnija u ovom trenutku nego ikada prije, u ovim novim okolnostima ruske invazije na Ukrajinu, a kojom je, nažalost, rat vraćen ponovo na evropsko tlo. Već sada smo svjedoci užasnih, ekstremnih patnji ukrajinskog naroda. Hiljade života koji su već izgubljeni, milioni izbjeglica koji su trenutno u bijegu iz svojih domova. Mislim da se ne mogu dovoljno naglasiti svi efekti, negativne posljedice rata u Ukrajini. Ovi efekti rata u Ukrajini svakako će se preliti i mnogo šire na globalnom nivou”, izjavio je Borrell.

Podsjetio je da su doslovno uduplali snage EUFOR-a koje imaju angažovane na terenu u Bosni i Hercegovini.

“Oni sami po sebi će predstavljati dodatni garant u sigurnost građanima BiH. Želim da uputim vrlo jasnu poruku svima koji eventualno teže da destabiliziraju Evropu, pogotovo onima koji teže da ugroze mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu, operacija Althea je tu na terenu kako bi osigurala da do toga ne dođe. U okviru svojih napora, nastavljamo podržavati Oružane snage BiH i deminerski bataljon u okviru OSBiH. Primjer toga je da će OSBiH biti jedan od prvih korisnika instrumenta EU za mir, a kroz koji će se osigurati dodatna oprema i vozila za Oružane snage BiH u vrijednosti više od deset miliona eura. Uvjeravam vas da uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u novembru na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, mi sa svoje strane ćemo poduzeti sve nužne korake kako bi osigurali nastavak prisustva snaga EU-a u BiH”, poručio je Borrell.

Dotakao se i kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

“Pravila su vrlo jasna. Pravila su pravila i moraju se poštovati. Da bi Evropska komisija uopšte Vijeću EU-a, kao tijelu koje donosi odluku, predložilo eventualno dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH, potrebno je da se provedu sve ključne reforme, da se ispune svi uslovi koji su zacrtani u 14 ključnih prioriteta, a kako bi Vijeće bilo u mogućnosti da jednoglasno donese odluku”, rekao je Borrell.

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je u nedjelju u Skoplje, odakle je počeo balkansku turneju. To je bila prva zvanična posjeta Sjevernoj Makedoniji Borrella kao visokog predstavnika EU-a. U utorak je boravio u Tirani.

Danas je u posjeti Sarajevu, gdje je posjetio operaciju EUFOR Althea, u kojoj je nedavno broj vojnika prisutnih na terenu gotovo udvostručen.

Tokom dana će se sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te s predstavnicima opozicije i civilnog društva.