Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"implementacija važnog projekta"

Bošnjak: Izdvojeno 100.000 KM za praćenje stanja smeđeg medvjeda

bosnjak smedji medvjed

Napokon, kroz ovaj projekt ćemo imati priliku saznati tačan broj medvjeda koji se nalaze na ovom području

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović potpisali su Sporazum o sufinansiranju i saradnji na implementaciji projekta „Inventarizacija i zdravstveni status smeđeg medvjeda u Kantonu Sarajevo s fokusom na zaštićena prirodna područja“.

Predmet ovog sporazuma o sufinansiranju i saradnji je naučnoistraživački projekt u oblasti zaštite prirode, kroz očuvanje biodiverziteta, u iznosu od 100.000 KM.

– Ovim projektom će se izvršiti identifikacija smeđeg mjedvjeda, brojno i zdravstveno stanje, genetička struktura. Napokon, kroz ovaj projekt ćemo imati priliku saznati tačan broj medvjeda koji se nalaze na ovom području, uključujući i njihov zdravstveni status, sve bolesti i zoonoze koje se mogu prenijeti sa životinje na čovjeka. Ovim će se direktno unaprijediti javni zdravstveni aspekt, a u vezi potencijalnih zaraza od životinja. Ova vrsta spada u kategoriju zaštićenih i na Crvenoj je listi ugroženih divljih vrsta životinja i biljaka. Prema svim evropskim i domaćim direktivama obavezne su mjere zaštite a temelj je tačna brojnost i zdravstveno stanje – istakao je  Bošnjak ovim povodom.

Kako je dodao, prvi put u Federaciji BiH neka instanca vlasti ove vrste je prepoznala potrebu za jedan ovakav projekt na bazi svih modernih evropskih, naučnih dostignuća, što je jedan od prvih iskoraka za Federaciju Bosne i Hercegovine.

– Ovdje će se primjenjivati najmodernije genetičke metode iz oblasti genetičke modifikacije, identifikacije zdravstvenog statusa, tako da s pohvalom možemo reći da je ovo prvi i pilot projekt koji će znatno doprinijeti procesima vezanim i uz EU integracije – naveo je ministar Bošnjak.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da pripreme za ovu vrstu projekta traju od 2018. godine. Rađene su analize šta je potrebno uraditi i kada se Veterinarski fakultet pripremio, od 2020. godine se pokušava naći modalitet i razumijevanje prema ovoj vrsti naučnog istraživanja.

– Ove godine je Ministarstvo dalo apsolutnu podršku za implementaciju ovog projekta, a u saradnji sa akademskom zajednicom. Podsjećam da ćemo u 2024. godini imati potpisane sporazume s Mašinskim, Prirodno-matematičkim i Veterinarskim fakultetom, te da će se ubuduće raditi na uspostavi jednog integralnog sistema, da zaštićena područja Kantona Sarajevo budu praktična naučna baza Univerziteta u Sarajevu, kada su prirodne nauke u pitanju – dodao je pomoćnik ministra za zaštitu okoliša KS Adnan Medić, navodi se u saopćenju.