Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neobavezujuća odluka

Božović nije dobio podršku Komisije da bude ministar

bozovic

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv, četiri za i dva suzdržana

Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije dobio podršku većine članova Komisije za pripremu za izbor Vijeća ministara BiH da ga preporuče Predstavničkom domu Parlamentarsne skupštine BiH za tu poziciju, javlja NAP.

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS,A-SDA i PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP ) i dva suzdržana (SDA i SBB).

Ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom koji će se neovisno o stavu Komisije izjašnjavati o izboru Božovića. Očekuje se da će sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti održana 16. januara.

Ostale ministre imenovao je Predstavnički dom PSBiH 23. decembra.

Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, kazao je da je u njegovom slučaju došlo do “zamjene teza” i da je ustvari “pravo pitanje čija su ovdje prava ugrožena”.

SIPA je sve dobro ispretresala tokom provjera i ja vjerujem u domaće institucije, sve prijave koje je Irina Lovrić podnijela su oslobađajuće – kazao je Božović.

Osim Božovića, preostalo je još i imenovanje zamjenika ministra sigurnosti, kako bi cjelokupan posao u vezi s imenovanjem Vijeća ministara BiH bio okončan.