Zračnim ili kopnenim putem

State Department poručio Amerikancima: Momentalno napustite Irak dok je to moguće

irannn

Američki građani bi trebali napustiti Irak zračnim putem dok je to moguće

State Department pozvao je danas sve američke građane da “momentalno” napuste Irak.

Poziv je upućen ubrzo nakon američkog zračnog napada u kojem je ubijen ključni iranski zapovjednik Qasem Soleimani, javlja Russia Today (RT).

– Američki građani bi trebali napustiti Irak zračnim putem dok je to moguće, a ukoliko ne mogu na taj način onda kopnenim – savjetovao je State Department.

Službeni Washington je objavio da se zbog napada podržanih od Irana na američku ambasadu u Bagdadu sve javne konzularne operacije obustavljaju do daljnjeg.

Sjedinjene Američke Države ubile su u petak na aerodromu u Bagdadu iranskog general-majora Qasema Soleimanija, vođu elitnog vojnog odreda Quds i idejnog tvorca rastućeg vojnog uticaja Irana na Bliskom istoku.

Vrhovni zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis, inače blizak Soleimaniju, takođe je ubijen u napadu koji je odobrio američki predsjednik Donald Trump.

Ubistvo Soleimanija označava dramatičnu eskalaciju u regionalnom “ratu iz sjenke” između Irana s jedne i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s druge strane, a što bi moglo dovesti do intenziviranja međusobnih napada.